Banja Luka

Đaci banjalučke OŠ "Branko Radičević" dobijaju 10 novih učionica i salu

Đaci banjalučke OŠ "Branko Radičević" dobijaju 10 novih učionica i salu
Foto: N.N. | Kraj mukama u OŠ "Branko Radičević" u Banjaluci: Đaci dobijaju 10 novih učionica i salu

BANJALUKA - Škola sa najviše đaka u Republici Srpskoj - OŠ "Branko Radičević" u Banjaluci biće proširena sa 10 novih učionica i fiskulturnom salom.

Podršku i odobrenje za proširenje kapaciteta objekta, zbog nedovoljnog prostora u toj školskoj ustanovi, danas je dao Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Naime, Osnovnu školu "Branko Radičević" ove godine pohađa 1.750 đaka, što je po nekim procjenama čak 500 više nego što bi trebalo. Zbog nedostatka učionica roditelji su početkom školske godine dobili obavještenje da će djeca morati nastavu pohađati u tri smjene, tako da im nastava traje do 19.30.

"Ministarstvo kontinuirano ulaže u poboljšanje uslova rada u svim osnovnim školama u RS i u skladu sa prioritetima. Pitanje dogradnje ove škole je jedno od prioritetnijih u ovom trenutku i kao takvo će biti predstavljeno Vladi RS kod razmatranja novog budžeta", rekao je Malešević.

Istakao je da je osnovni cilj na kojem insistira Ministarstvo kvalitetan vaspitno-obrazovni proces.

"U slučaju ove škole adekvatni prostorni kapaciteti predstavljali bi doprinos ukupnom kvalitetu nastave", zaključio je Malešević.

Ovaj problem je iznesen tokom razgovora Maleševića i Darije Mićić, direktora OŠ "Branko Radičević", predstavnika Savjeta roditelja, te Dragana Banjca, načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Gradske uprave Banjaluka.

Tokom sastanka razgovarano je i o eventualnom redefinisanju upisnih područja na području Banjaluke i kasnijim mogućnostima rasterećenja ove škole u korist drugih škola sa područja grada koje pohađa znatno manji broj učenika.

"Naš stav je da grad do marta iduće godine pripremi sve što se tiče prostorno-planske dokumentacije, uslova, lokacijske i građevinske dozvole i da počnu radovi. Ideja je da se radi u dvije faze: prvo da se rade učionice, a onda i sala", pojasnio je Banjac.

Dodao je da je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, prije 20 dana održao sastanak sa Mićićevom i Savjetom roditelja, kada im je obećao da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se što prije riješi taj problem.

Mićićeva je kazala da će proširenje škole mnogo značiti za učenike jer je ipak riječ o 10 novih učionica i fiskulturnoj sali.

Škola ima 26 učionica, a 76 odjeljenja, koja su raspoređena u tri smjene, dok prvačići na nastavu idu po posebnom režimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije