Banja Luka

Pratite nas na Google news

Dodik: Rusko-srpski centar obilježiće trajno naše postojanje

Dodik: Rusko-srpski centar obilježiće trajno naše postojanje
Dodik: Rusko-srpski centar obilježiće trajno naše postojanje
D.Miljić

BANJALUKA – Izgradnja monumentalnog rusko-srpskog vjerskog i kulturnog centra u Banjaluci trajno će obilježiti naše postojanje na ovim prostorima, rekao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon potpisivanja ugovora o darivanju zemljišta Građevinskog preduzeća /GP/ "Krajina" crkvenoj opštini Banjaluka, za gradnju ovog objekta.

Dodik je, nakon potpisivanja ugovora o darivanju zemljišta Građevinskog preduzeća "Krajina" Crkvenoj opštini Banjaluka za gradnju tog centra, rekao da će ovaj objekat u naselju Aleja centar imati površinu od oko 6.500 metara kvadratnih.

"Naredni korak je formiranje odbora za izgradnju, nakon čega ćemo se obratiti Ruskoj pravoslavnoj crkvi u vezi s projektovanjem, kako bismo dobili objekat koji će biti duhovni, vjerski i kulturni centar", dodao je Dodik.

Naglasio je da je ideja o izgradnji srpsko-ruskog pravoslavnog hrama stara 100 godina i da je ponosan što pripada savremenicima koji će tu zamisao sprovesti u djelo.

Najavio je da će u izgradnji ovog centra, koji je bio tema njegovog sastanka sa Sergejem Lavrovom, ministrom spoljnih poslova Rusije, biti angažovani lokalni potencijali, ali i ljudi i institucije iz Srbije i Rusije.

"U vezi s izgradnjom centra riješeni su imovinsko-pravni odnosi, te će grad preuzeti na sebe troškove svih komunalnih i drugih dažbina", kaže Dodik.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je da bi izgradnja temelja srpsko-ruskog hrama mogla da počne u julu naredne godine, kada se navršava 100 godina od stradanja ruske carske porodice Romanov.

Borko Đurić, direktor GP "Krajina", u ime akcionara te firme, rekao je da su ponosni što su u prilici da budu dio ovakvog grandioznog projekta i da će nastojati da ga na najbolji način realizuju.

Petar Frolov, savjetnik u Ambasadi Rusije u BiH, izrazio je zadovoljstvo što je počela realizacija tog projekta, te izrazio očekivanje da će dočekati otvaranje centra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije