Banja Luka

Grad Banjaluka izdvaja sredstva za prevoznike

Grad Banjaluka izdvaja sredstva za prevoznike
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Grad Banjaluka izdvaja sredstva za prevoznike, građani neće plaćati skuplje karte

BANJALUKA - Odlukom o novom cjenovnikom u javnom prevozu u Banjaluci uz amandmane Kluba odbornika SNSD-a, grad će iz budžeta izdvojiti razliku sredstava za cijenu karata, te građani neće osjetiti poskupljenje.

Odlučeno je ovo na šestoj vanrednoj sjednici Skupštine grada Banjaluka, na kojoj su, osim ovog prijedloga, odbornici usvojili i ostala dva, a koji se tiču Akcionog plana sufinasiranja omladinskih aktivnosti u 2022. godini i Odluke o imenovanju članova upravnih odbora  u pet gradskih ustanova, i to u Banskom dvoru, Centru za socijalni rad,  Domu zdravlja te Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje  i Gradskoj razvojnoj agenciji.

Na prijedlog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da se na ovom vanrednom zasjedanju odluči o usvajanju novog cjenovnika, Klub odbornika SNSD-a je predao pet amandmana o kojima su se odbornici pojedinačno izjašnjavali. Glasanje je bilo identično za sve amandmane, za je glasalo 16 odbornika, protiv je bilo sedam  njih, a dva odbornika su bila uzdržana. Nakon toga, odbornici su se izjasnili o cjelokupnom cjenovniku, koji je podržao 21 odbornik, a pet je bilo uzdržano.

Time će ostati iste cijene za sve kategorije stanovništva, a ne samo za kategorije koje je predložio prvi čovjek grada, a koje se tiču subvencionisanja penzionera, studenata i srednjoškolaca.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, je kazao da je novi cjenovnik u javnom prevozu dobio podršku, s tim da ga je Klub odbornika SNSD-a promijenio u kontekstu da je grad obavezan da razliku u tim sredstvima obezbijedi iz budžeta.

"Ono što je bitno je da smo svi saglasni da su saradnja s prevoznicim i ugovor s njima jako loši i da bi trebalo ući u novo potpisivanje ugovora", istakao je Ilić.

Dodao je da je bitno da su gradska preduzeća dobila potrebne upravne odbore i da mogu ući u normalan način funkcionisanja.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, je naglasio da će nakon ove odluke grad na mjesečnom nivou izdvajati oko 250.000 KM, te da će za njenu realizaciju biti potrebno izdvojiti do kraja godine oko milion i po KM, a da ta sredstava nisu planirana budžetom.

"To bi za narednu godinu značilo dva miliona da subvencionišete nešto gdje se ne vidi stvarni efekat. Uz najbolju i volju i namjeru, grad tih sredstva nema. Taj spisak želja i amandman Kluba odbornika SNSD-a je samo mrtvo slovo na papiru i ovim se ništa ne rješava", kazao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, maksimalno su mogli da sufinansiraju do 90 odsto povećanje cijena karata.

"Mi možemo do kraja godine da izdvojimo 700.000 KM i da poskupljenje ne osjete ni đaci, ni studenti, ni penzioneri. Dakle, one kategorije stanovništva koje bi najviše pogodilo bilo kakvo poskupljenje", kazao je on.

Ističe da bi i s najboljim  prihodima u budžetu mogli izdržati nekoliko mjeseci, ali ne dugoročno.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, je naglasio da skupštinska većina govori o punjenju budžeta, ali da ne znaju koliko je novca potrebno za ono što su izglasali.

"Ono što smo mi predložili je realno sa stanovništva prevoznika, građana i budžeta. To je bilo realno, ali oni su hrabri kada treba trošiti novac iz gradskog budžeta, tada oni ne preuzimaju odgovornost", rekao je Kresojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije