Banja Luka

Izgradnja rezervoara u Bronzanom Majdanu: Vodu dobija 1.000 domaćinstava

Izgradnja rezervoara u Bronzanom Majdanu: Vodu dobija 1.000 domaćinstava
Foto: N.N. | Izgradnja rezervoara u Bronzanom Majdanu: Vodu dobija 1.000 domaćinstava

Gradnja rezervoara za podsistem Bronzani Majdan, koji će obezbijediti vodu za 1.000 domaćinstava iz više sela s tog područja, počela je danas u okviru velikog projekta vodosnabdijevanja "Voda 1".

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kazao je da ovaj rezervoar predstavlja najvišu kotu za čitav podsistem Bronzanog Majdana, koji je teritorijalno jako veliko područje i zahtijeva gradnju na velikoj kilometraži, od  rezervoara, pumpnih stanica do potisnih cjevovoda.

"Više od dvije godine trajale su pripreme da se uđe u izgradnju ovog podsistema koji pripada sistemu 'Crno vrelo', gdje smo 2017. godine završili fabriku vode i pustili je u funkciju. Od prošle godine krenulo se u razvođenje mreže od rezervoara i pumpi na široko područje 'Zvijezde' i sada ulazimo u Bronzani Majdan, područje koje oduvijek ima problema sa vodosnabdijevanjem", naglasio je Radojičić.

Rezervoar zapremine 1.000 kubnih metara gradi se na Pilipovom brdu, a obuhvata područje Bronzanog Majdana, Meline, Subotice, Obrovaca, Kmećana i Stratinske.

Ovaj rezervovar je od ključne važnosti za snabdijevanje ovog kraja jer se u njemu akumulira prerađena voda iz fabrike vode "Crno vrelo", odakle se dalje distribuira prema potrošačima. Očekuje se da će za nešto više od godinu dana poteći voda s tog podsistema.

Završetak izgradnje rezervoara je planiran do kraja godine, kada se ulazi u projekat "Voda 2", koji podrazumijeva gradnju još nekoliko dijelova tog podsistema koji se vežu za Bronzani Majdan, Obrovac i Melinu.

Dragomir Batar, odbornik u Skupštini grada i stanovnik sa ovih prostora, kazao je da je izgradnja ovog rezervoara i pripadajuće mreže od vitalne važnosti za život naroda ovog kraja.

"Ovaj projekat riješiće i nestabilno vodosnabdijevanje, koje mještani Bronzanog Majdana imaju tokom ljetnih mjeseci", istakao je on.

Radove izvodi preduzeće "Hidrokop", u okviru projektnog ciklusa "Voda 1", koji je ukupne vrijednosti 7,8 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije