Banja Luka

Kako će izgledati centar Banjaluke

Kako će izgledati centar Banjaluke
Foto: N.N. | Kako će izgledati centar Banjaluke

BANJALUKA - Radovi tri tima beogradskih arhitekata ravnopravno su izabrani za najbolja rješenja međunarodnog konkursa za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje centralne pješačke zone od stare autobuske stanice do zgrade "Puteva RS".

Najbolja rješenja danas su u Gradskoj upravi predstavili gradonačelnik Igor Radojičić i Ivan Rašković, gradski arhitekta.

Radojičić je rekao da je na konkurs stiglo 12 međunarodnih radova, te da su ova tri tima podijelila drugu nagradu na konkursu jer po propozicijama konkursa - može biti samo jedan prvonagrađeni.

"Komisija je odlučila da konačno rješenje na prostoru centra grada treba da bude kompilacija više pojedinačnih najboljih rješenja iz nekoliko radova. Autori sve tri jednako vrijedne druge nagrade su iz Beograda, i to: Studio 'Normotik', drugi autorski tim Marčetić - Maksimović - Pisarić i treći rad Mikavica - Minić Beograd", saopštio je Radojičić te dodao da bi prve obrise nove centralne pješačke zone bilo moguće vidjeti iduće godine.

Predmet konkursa bilo je pet različitih cjelina u centru grada: prostor stare autobuske stanice, oko Muzeja savremene umjetnosti RS i ispred objekta PC "Krajina", oko hrama Hrista Spasitelja, prostor parka bana Milosavljevića do hotela "Talija", te prostor od ovog parka do Ulice Vase Pelagića.

"Osim pobjedničkih rješenja, dodijeljene su i dvije pohvale timovima iz Srbije i Irske, a otkupljen je i jedan rad kineskih arhitekata", kazao je Radojičić.

Dodao je da slijedi revizija Regulacionog plana centralnog gradskog područja, pošto su konkursom dobijena neka nova rješenja koja su različita u odnosu na postojeći regulacioni plan.

"Dogodine ćemo raspisati konkurse za dva spomen-obilježja koja će biti u ovoj zoni, za stradale iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i iz Prvog svjetskog rata, a i gradnja privatnih objekata iz petog segmenta će morati pratiti rješenja iz konkursa", rekao je Radojičić.

Istakao je da će grad oformiti posebnu komisiju koja će pratiti gradnju na ovom području te da ovim izborom Banjaluka postaje subjekat jedne velike urbane transformacije i nastajanja 21. vijeka.

Rašković je rekao da će najveću transformaciju doživjeti stara autobuska stanica, koja će biti transformisana u muzejski trg.

"Vidovdanska ulica biće pretvorena u pješačku zonu, a saobraćaj se preusmjerava u Ulicu Nikole Tesle, koja će biti proširena. Kako bi ovaj prostor postao trg, saobraćaj će sa dva kružna toka biti preusmjeren u Ulicu Nikole Tesle, a trg postaje cjelina s prostorom ispred i oko zgrade MSU RS koja će ostati u centru jednog trga", rekao je Rašković.

Izložba pristiglih radova biće održana 23. decembra u Banskom dvoru.

Konferencijska dvorana

Gradonačelnik Igor Radojičić očekuje da 24. decembra bude usvojen novi konkurs za multifunkcionalnu kongresnu konferencijsku dvoranu na prostoru između zgrade Vlade RS i "Delta planeta".

"Regulacionim planom konferencijska dvorana je već predviđena, i ovo će biti treći kapitalni objekat u grad. Očekujemo da će međunarodni konkurs trajati tri-četiri mjeseca i da bismo iduće godine mogli imati idejno rješenje", kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije