Banja Luka

Pratite nas na Google news

Liftovi u Banjaluci stari i oko pola vijeka

Liftovi u Banjaluci stari i oko pola vijeka
Foto: Velibor Tripić | Liftovi u Banjaluci stari i oko pola vijeka
Nemanja Vukojević

BANJALUKA - U gradu ima više od 250 liftova, a mnogi od njih su pravi rariteti sagrađeni još u vrijeme bivše SFRJ i većina ih je i dalje u funkciji.

"Prosječna starost liftova je oko 20 godina, a više od petine ih je staro oko 40 godina, pa čak i više", podaci su Zavoda za izgradnju.

Najstariji liftovi u gradu su u zgradama u naseljima Borik i Borik 2, zatim Kočićev vijenac i Obilićevo.

U Boriku ima nekoliko zgrada koje su građene poslije zemljotresa, u kojima su liftovi izgrađeni skoro prije pola vijeka, odnosno davne 1969, 1970. i 1971. godine.

"Najstariji liftovi u Boriku su u zgradama u ulicama Beogradska, Živojina Mišića i Novice Cerovića. Mislim da većina nije renovirana otkad su izgrađeni", rekla je Milica Kerkez iz Borika.

Drago Dragić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Borik 2, ističe da imaju više od 20 liftova starije proizvodnje, te da su još prije 15 godina pisali zahtjev gradu za sanaciju liftova.

"Najstariji lift u ovom naselju nalazi se u zgradi u Ulici Novice Cerovića i proizveden je davne 1971. godine", rekao je Dragić.

U Gradskoj upravi su rekli da su liftovi u vlasništvu zajednice etažnih vlasnika (ZEV), tako da oni vrše sanaciju i promjenu, odnosno da nisu u nadležnosti grada.

"Kad ima dovoljno sredstava u budžetu grada, pomaže se ZEV-u sa sufinansiranjem sanacije ili održavanja", rekli su u Gradskoj upravi.

U naselju Kočićev vijenac kažu da imaju oko 15 liftova starije proizvodnje, te da imaju i novije prosječne starosti četiri-pet godina koji su u novim stambenim kompleksima.

"Najstariji liftovi u Kočićevom vijencu proizvedeni su oko 1980. godine i stanari sami održavaju liftove koliko mogu, a i grad nam sve češće pomaže", kaže Darko Sabljić, predsjednik Savjeta MZ Kočićev vijenac.

U firmi za održavanje liftova "Tri-best", koja održava devedesetak liftova u gradu, kazali su da održavanje jednog lifta košta oko 70 KM mjesečno, a da se najčešće kvare vrata na liftovima.

"Najstariji liftovi koje smo održavali su u Boriku, a sagrađeni su 1969. i 1970 godine. Prosječna starost liftova koje mi održavamo je 15 do 20 godina i to zbog novosagrađenih zgrada i novih liftova, a inače bi bili stariji", rekao je Branko Đuđić, direktor "Tri-besta".

Iz budžeta grada ove godine je obezbijeđeno 50.000 KM za sufinansiranje sanacije liftova uz minimalno učešće ZEV-a 30 odsto od ukupne sume, a renovirani su liftovi u Beogradskoj ulici broj 1 i Bulevaru cara Dušana 13 i 15.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije