Banja Luka

"Presušile" pare za zelene površine u Banjaluci

"Presušile" pare za zelene površine u Banjaluci
Foto: N.N. | "Presušile" pare za zelene površine

BANJALUKA - Trenutno su sredstva za održavanje zelenih površina pri kraju, te ćemo biti primorani da kroz realokacije i rebalans budžeta obezbijedimo dovoljno novca za ovu namjenu, rekli su za "Nezavisne" u Odjeljenju za komunalne poslove Gradske uprave.

Prema njihovim riječima, sredstva za održavanje javnih zelenih površina za 2021. godinu u odnosu na prethodnu 2020. godinu su umanjena usvajanjem budžeta u aprilu za iznos od preko 750.000 KM.

"Zelene površine se održavaju u skladu s planom i programom po naseljima, a koji se izrađuje na osnovu sredstava izdvojenih u budžetu grada za tu namjenu", naveli su u resornom odjeljenju.

Dodali su da će iznos koji će biti izdvojen realokacijom i rebalansom zavisiti od vremenskih prilika, odnosno situacije na terenu koja će diktirati dinamiku košenja.

"Dodatna sredstva je potrebno obezbijediti i za poslove održavanja živih ograda, drvoreda, blokovskog zelenila, grmlja i tako dalje", kažu u Odjeljenju za komunalne poslove.

Što se tiče podizanja novih i popunjavanja postojećih drvoreda, sredstva koja su prethodnih godina bila na raspolaganju za sadnju umanjena su za 80.000 KM, kažu iz Odjeljenja za komunalne poslove.

"Bićemo prinuđeni da realokacijama obezbijedimo dodatna sredstva kako bismo obavili poslove jesenje sadnje stabala i popunjavanja drvoreda. Nakon podizanja novog parka u naselju Rosulje raspisana je javna nabavka za izgradnju dijela novog gradskog parka pored tržnog centra 'Delta planet'", pojasnili su u ovom odjeljenju.

Iz Gradske uprave su istakli da je u saradnji sa OEBS-om planirano podizanje novog drvoreda koji bi predstavljao donaciju od strane ove organizacije.

"Ovom prilikom pozivamo i sve ostale društveno odgovorne kompanije, organizacije ili pojedince da nam se priključe u realizaciji sličnih projekata kako bismo se svi zajedno potrudili da naš grad sačuva epitet grada zelenila", kazali su u Gradskoj upravi.

Iz kompanije "Tamaris", koja se bavi održavanjem zelenih površina na području grada, kazali su da je ugovorom ostalo još sredstava za košenje u nekim naseljima, kao i košenje ambrozije.

"Takođe, ostalo je sredstava za još jedno košenje parkova. Mi još čekamo odgovor Gradske uprave da li ćemo nastaviti sa održavanjem zelenih površina ili nećemo", naglasili su iz ove kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije