Banja Luka

Pratite nas na Google news

Smotra svih rasa pasa u Banjaluci

Smotra svih rasa pasa u Banjaluci
Smotra svih rasa pasa u Banjaluci
Dajana Miljić, FOTO: J. Đurđević

BANJALUKA - Tokom proteklog vikenda Banjalučani su mogli da vide više od 430 pasa na Državnoj i Međunarodnoj izložbi pasa, koje su održane u zatvorenom prostoru "Banjalučkog velesajma".

Na izložbi, koju je organizovao Kinološki savez RS, bile su zastupljene različite pasmine.

"U dva dana, koliko je trajala izložba, mogli su se vidjeti psi od najsitnijih do najkrupnijih rasa koje postoje, npr. belgijski ovčar, japanska akita te mali patuljasti psi i drugi", kaže Siniša Danjko, predsjednik skupštine Kinološkog saveza RS.

Prema njegovim riječima, na Međunarodnoj izložbi bilo je prijavljeno 230 pasa i 75 različitih rasa dok su na Državnoj izložbi bila 203 psa i 65 različitih rasa.

Dodaje da su, osim domaćih, izložbu ocjenjivale sudije iz Rusije, Ukrajine, Litvanije i Poljske, gdje je, pored same anatomije pasa, ocjenjivano i kretanje.

"Pored izgleda pasa, sudije pregledaju zube, boju očiju, dužinu njuške i vrat. Kompletan pregled anatomije plus kretanje", kazao je Danjko.

Na ovoj izložbi učestvovao je veliki broj izlagača iz BiH, regiona i inostranstva, a izložba je bila takmičarskog karaktera, tako da su za sve nagrađene predviđeni i pehari.

Učesnica Đenana Vasić iz Broda, koja je na izložbu dovela kovrdžavog bišona, čupavog, malog bijelog pas, koji na prvi pogled podsjeća na plišanu igračku, kaže da je ovo prvo prijavljivanje na nekoj izložbi.

"Nadamo se, ako budemo imali sreće, i nekoj pobjedi" rekla je Vasićeva.

Metka Drobnjić iz Slovenije, vlasnica šicu psa, rekla je da očekuje pobjedu na ovoj izložbi, jer je njen pas na nekoliko izložbi ostavio nekoliko pobjeda.

"Moja Pia je već šampion Slovenije, tako da nam fali još ova titula", kaže Metka.

Izložba, koja je bila veoma posjećena, bila je humanitarnog karaktera i sav prihod od prodatih ulaznica usmjeren je za liječenje trogodišnje Sofije Mićević, koja boluje od akutne limfoblastne leukemije i koja mora da ide na liječenje u SAD.

Međunarodna izložba

230 pasa

75 različitih rasa

Državna izložba

203 psa

65 različitih rasa

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije