Banja Luka

Pratite nas na Google news

U Banjaluci trenutno aktivno 98 gradilišta

U Banjaluci trenutno aktivno 98 gradilišta
Foto: N.N. | U Banjaluci trenutno aktivno 98 gradilišta
Anja Matarugić

BANJALUKA - Na teritoriji grada Banjaluka trenutno je aktivno 98 gradilišta na kojima grade stambene i poslovne objekte veće od 400 metara kvadratnih, a prihodi od građevinskih naknada i jednokratnih renti su gotovo isti u odnosu na prošlu godinu i iznose oko 14 miliona KM, rekli su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, rekao je da će se ovaj trend najvjerovatnije nastaviti do kraja godine, a vjerovatno će budžetski prihodi od građevinskih naknada i jednokratnih renti i naredne godine biti slični.

"U odnosu na 2017. godinu imamo veliki pad jer je tada izdata i građevinska dozvola za izgradnju tržnog centra 'Delta planet'", rekao je Stanarević.

Dodao je da je evidentna stagnacija prihoda, a najvjerovatniji razlog je što se čeka na izradu regulacionih planova i konkursnih rješenja.

"Mi smo predvidjeli da ćemo imati punjenje budžeta kao i prošle godine. Krajem decembra ipak očekujemo porast prihoda, s obzirom na to da mnogi građani ne žele da prenesu sredstva za građevinsku dozvolu na sljedeću godinu, jer onda moraju platiti porez na dobit", objasnio je Stanarević.

Istakao je da grad od 1. januara iduće godine ulazi u proces izdavanja građevinskih dozvola elektronskim putem, te smatra da će to stvarno zaživjeti sredinom iduće godine, a za dvije godine će u potpunosti biti ukinuta papirna građevinska dozvola.

"Smatramo da elektronska građevinska dozvola neće dovesti do rasta prihoda, već će samo ubrzati procedure i dobićemo elektronske arhive, što će svima olakšati poslovanje", kazao je Stanarević.

Dodao je da su u posljednje tri godine imali prihod od oko 50 miliona KM za uređenje rente, što je, prema njegovim riječima, dobar rezultat.

"Na narednoj sjednici Skupštine grada, 11. decembra, imaćemo odluku da proizvodni pogoni i fabrike ne plaćaju rentu. To radimo u cilju privlačenja investitora, jer smo primijetili da zbog takvih olakšica koje imaju u Prnjavoru, Derventi i Kotor Varošu neke kompanije izbjegavaju Banjaluku, gdje je najveći broj radne snage", zaključio je Stanarević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije