Banja Luka

Pratite nas na Google news

U Banjaluci trenutno aktivno 98 gradilišta

U Banjaluci trenutno aktivno 98 gradilišta
Foto: N.N. | U Banjaluci trenutno aktivno 98 gradilišta
Anja Matarugić

BANJALUKA - Na teritoriji grada Banjaluka trenutno je aktivno 98 gradilišta na kojima grade stambene i poslovne objekte veće od 400 metara kvadratnih, a prihodi od građevinskih naknada i jednokratnih renti su gotovo isti u odnosu na prošlu godinu i iznose oko 14 miliona KM, rekli su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, rekao je da će se ovaj trend najvjerovatnije nastaviti do kraja godine, a vjerovatno će budžetski prihodi od građevinskih naknada i jednokratnih renti i naredne godine biti slični.

"U odnosu na 2017. godinu imamo veliki pad jer je tada izdata i građevinska dozvola za izgradnju tržnog centra 'Delta planet'", rekao je Stanarević.

Dodao je da je evidentna stagnacija prihoda, a najvjerovatniji razlog je što se čeka na izradu regulacionih planova i konkursnih rješenja.

"Mi smo predvidjeli da ćemo imati punjenje budžeta kao i prošle godine. Krajem decembra ipak očekujemo porast prihoda, s obzirom na to da mnogi građani ne žele da prenesu sredstva za građevinsku dozvolu na sljedeću godinu, jer onda moraju platiti porez na dobit", objasnio je Stanarević.

Istakao je da grad od 1. januara iduće godine ulazi u proces izdavanja građevinskih dozvola elektronskim putem, te smatra da će to stvarno zaživjeti sredinom iduće godine, a za dvije godine će u potpunosti biti ukinuta papirna građevinska dozvola.

"Smatramo da elektronska građevinska dozvola neće dovesti do rasta prihoda, već će samo ubrzati procedure i dobićemo elektronske arhive, što će svima olakšati poslovanje", kazao je Stanarević.

Dodao je da su u posljednje tri godine imali prihod od oko 50 miliona KM za uređenje rente, što je, prema njegovim riječima, dobar rezultat.

"Na narednoj sjednici Skupštine grada, 11. decembra, imaćemo odluku da proizvodni pogoni i fabrike ne plaćaju rentu. To radimo u cilju privlačenja investitora, jer smo primijetili da zbog takvih olakšica koje imaju u Prnjavoru, Derventi i Kotor Varošu neke kompanije izbjegavaju Banjaluku, gdje je najveći broj radne snage", zaključio je Stanarević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije