Banja Luka

U "Mozaiku prijateljstva" imaju i jedini obrok i drugi dom

U "Mozaiku prijateljstva" imaju i jedini obrok i drugi dom
Foto: N.N. | U "Mozaiku prijateljstva" imaju i jedini obrok i drugi dom

BANJALUKA - Ožalošćena sam majka, sin mi je umro prošlog ljeta i od tada dolazim u Udruženje "Mozaik prijateljstva" ponajviše zbog razgovora sa ženama. Tada mi bude makar malo lakše, ispričala je kroz suze Ljubica M., koja svakodnevno dolazi u prostorije Javne kuhinje ovog udruženja, gdje se ujedno i hrani.

Prema riječima Miroslava Subašića, sekretara Udruženja građana "Mozaik prijateljstva", inspektori Republičkog inspektorata zaprijetili su ovom udruženju da ukoliko u roku od dva dana ne dobiju upotrebnu dozvolu, slijedi visoka novčana kazna od 4.000 KM i moguće zatvaranje njihovih prostorija, koje su u vlasništvu grada.

"Odluka inspektora me povrijedila. Rekli su mi da imamo dva dana da stvorimo dozvolu ili ćemo da platimo kaznu sljedeće sedmice u iznosu od 4.000 KM. Kada sam pitao inspektoricu da li su uslovi u prostoru dobri, nije htjela ništa da kaže, nju to ne zanima. Nju je zanimala samo upotrebna dozvola", kazao je potreseni Subašić.

S druge strane, u Republičkom inspektoratu kažu da su njihovi inspektori od ovog udruženja zahtijevali rješenje ministra zdravlja i socijalne zaštite RS o ispunjenosti uslova za rad i da su im postavili rok od pet mjeseci za pribavljanje ovog rješenja, te da cijeli postupak traje već osam mjeseci.

"S obzirom na to da postupak traje već osam mjeseci jasno je da informacije koje su plasirane u medijima da je inspektor Udruženju dao rok od dva dana za otklanjanje nepravilnosti nemaju uporište, kao ni informacija da je inspektor za socijalnu zaštitu od subjekta tražio da pribavi upotrebnu dozvolu, jer to i nije predmet nadzora ove inspekcije", kazali su u Inspektoratu RS.

Subašić priznaje da Udruženje nema rješenje Ministarstva zdravlja RS, ali podvlači da to isključivo zavisi od dobijanja upotrebne dozvole.

"Kada dobijemo upotrebnu dozvolu, dobićemo i rješenje ministra zdravlja. Ispunjavamo sve druge uslove, fali nam samo upotrebna dozvola da bismo dobili njihovo rješenje. To sam probao da objasnim inspektoricama, ali me nisu saslušale", kazao je Subašić.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je posjetio "Mozaik prijateljstva", kazao je da će prostor Udruženja nesmetano nastaviti svoj rad, te da je izdao nalog da se u Gradskoj upravi što prije riješi problem legalizacije objekta ovog udruženja. Radojičić je naglasio da Udruženje "Mozaik prijateljstva" uživa podršku grada.

"Prostor koji Udruženje koristi grad mu je dodijelio za humanitarnu aktivnost koju sprovodi. U decembru im je grad dodijelio i dodatni prostor, koji tek treba da se uredi. Objekat je gradski i niko ne zna od kada je u vlasništvu grada", kazao je Radojičić.

Dodaje da u arhivi Gradske uprave, kao i u Arhivu RS nema dozvola za postojeći objekat, te će gradska odjeljenja sprovesti kroz Gradsku upravu proces legalizacije objekta da bi Udruženje nesmetano nastavilo da radi.

Oko 950 štićenika koristi usluge ove javne kuhinje, kupatila i prostora za druženje starih u prostorijama Udruženja građana "Mozaik prijateljstva". Mnogima od njih ovo je jedini obrok u danu i jedino mjesto gdje dobijaju toplu riječ i podršku. Ne znaju, kažu, gdje bi provodili dane ako bi ovaj prostor završio pod katancem.

Stojanka Anđelić kaže da joj ovaj prostor mnogo znači te da u njemu svakodnevno provodi većinu svog vremena.

"Ovdje dobijemo sve - od hrane i obuće do druženja, koje nam je najbitnije. Da se ovo zatvori - ne znam gdje bih išla", iskrena je Anđelićeva.

Udruženje "Mozaik prijateljstva", koje je za Dan RS medaljom zasluge za narod odlikovala Željka Cvijanović, predsjednica RS, koristi prostorije koje joj je dao grad, a koje, kao i mnoge druge stare gradske građevine, nema upotrebnu dozvolu.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS nismo dobili odgovor o ovoj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije