BiH

Referendum o pravosuđu nije secesiono pitanje

Referendum o pravosuđu nije secesiono pitanje
Referendum o pravosuđu nije secesiono pitanje

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će referendum biti održan kako je planirano, ako ne bude dostavljen kredibilan prijedlog kojim bi bila riješena pitanja o pravosuđu koje je RS pokrenula.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da referendum o pravosuđu nije secesiono pitanje, nego je usmjeren na reformu pravosuđa.

Dodik je ponovio da su ciljevi referenduma jasni i da nisu drugačiji od ranijeg njegovog dogovora sa bivšim visokim predstavnikom EU Ketrin Ešton.

"Ništa do sada nije urađeno u vezi sa tim, nego je praksa pogoršana. Imali smo zloupotrebe prava, a relevantni stručnjaci su ocijenili da su Sud i Tužilaštvo BiH pod direktnim uticajem bošnjačke političke strukture, što nas je dovelo u poziciju da preduzmemo određene akcije, među kojima je i raspisivanje referenduma", naglasio je predsjednik Srpske.

On je dodao da će biti eliminisani razlozi za održavanje referenduma u Srpskoj ukoliko u strukturalnom dijalogu bude kredibilnih prijedloga za rješavanje problema u pravosuđu BiH.

"Stukturalni dijalog, koji će biti nastavljen 10. septembra u Briselu ima našu podršku ukoliko na njemu budu postignuti kredibilni prijedlozi i konkretna rješenja. U suprotnom, ostaju razlozi za održavanje referenduma", rekao je Dodik.

On je naveo da je potrebno izmjenama i dopunama promijeniti pet zakona.

"To su Zakon o Sudu i Zakon o Tužilaštvu BiH, Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Zakon o krivičnom postupku BiH i Krivični zakon BiH", pojasnio je Dodik i ocijenio da ima dovoljno vremena za rješavanje ovih pitanja.

On je istakao da značajan broj predstavnika međunarodne zajednice ocijenilo navedne elemente kao loše u pravosuđu i da ih treba mijenjati.

Podsjetivši da stukturalni dijalog do sada nije imao rezultate, predsjednik Srpske je rekao da je veoma važno da budu precizirane nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH, da bude isključena mogućnost izuzimanja predmeta iz Republike Srpske, da ne mogu da odlučuju i presuđuju po zakonima Srpske nego po zakonima BiH, da ne može biti monopola u vezi sa predmetima ratnih zločina.

On je dodao da je traženo i da se ne mogu retroaktivno donositi odluke Suda i Tužilaštva BiH.

"Sada imamo situaciju da su sve te odluke poništene, ali za njih niko nije odgovarao. Oni koji su donosili takve odluke i dozvoljavali nezakonitu praksu, kao što je predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso još rade u toj instituciji", dodao je Dodik i naveo da je neophodno razdvojiti sudski i tužilački savjet i da bude uspostavljen element odgovornosti.

Predsjednik Srpske kaže da je bilo različitih upozorenja međunarodnih zvaničnika da će biti protiv njega preduzete određene sankcije ukoliko bude proveden referendum.

"Prijetnje ovdje neće proći. Ako imaju moć ne znači da su u pravu. Neće proći ni odluke visokog predstavnika. On više nikada neće svoje odluke objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske, jer je naš pristup veoma jasan i to nije nikakav ultimatum - tražimo da se ojača vladavina prava", zaključio je Dodik.

Dodik je rekao da će 10. septembra biti nastavljen strukturisani dijalog u Briselu kojem će prisustvovati i predstavnici RS.

"Još ima dovoljno vremena da se riješe pravna pitanja koja je RS postavila vezano za pravosuđe na nivou BiH", rekao je Dodik poslije razgovora sa specijalnim izaslanikom MIP-a Njemačke za Balkan i Tursku Ernstom Rajhelom.  

Odgovarajuci na pitanje o novom zakonu o radu, Dodik je rekao da RS treba da usvoji ovaj zakon, koji je bez potrebe ispolitizovan.

Naglasio je da su sve zemlje u regionu usvojile slične zakone o radu i da će ukoliko to ne učini RS da je napuste investitori.

Govoreći o vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da SNSD neće trčati da bude njen dio.

"Savez za promjene koji čini vlast na nivou BiH vodi izdajničku politiku i ne vodi računa o interesima RS", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da u Savjetu ministara BiH, iako bi trebalo da bude predstavničko tijelo, nema predstavnika entiteta, nego predstavnika pojedinih političkih partija.

"U Srpskoj postoje institucije i njihova snaga, definisane politike, ali to kod ljudi koji sjede u Sarajevu ne stvara obavezu da rade u ime Republike, nego rade u ime nekih drugih stvari", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da su dokazi takve politike i odluka o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu u ukupnom iznosu od 925.000 KM gdje nijedan projekat iz Banjaluke u oblasti kulture i sporta nije podržan, a po kojoj je 320.000 KM dodijeljeno opštinama u kojima je SDS na vlasti.

Prema njegovim riječima, takvu odluku podržali su predstavnici Saveza za promjene, iako u Republici Srpskoj često prigovaraju za raspodjelu novca među opštinama, a znaju šta je sve vlast uradila u vrijeme poplava u Doboju, Bijeljini ili nekim drugim mjestima.

Dodik je kao dokaz "izdajničke politike" naveo i to što u Savjetu Agencije za pružanje usluga vazdušnoj plovidbi BiH nema predstavnika Republike Srpske.

On je dodao da je takvih primjera bilo još, iako Republika Srpska mora biti prisutna u svakoj komisiji, u svakom radnom tijelu i slično.

"Današnji predstavnici u Savjetu ministara BiH nisu predstavnici Republike Srpske nego predstavljaju separatni politički interes političke partije ili grupe koji je usaglašen sa interesima Bakira Izetbegovića i dijela međunarodne zajednice, a usmjeren protiv Republike Srpske", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da nema entuzijazma iz Srpske da se bori protiv tako nečega, Srpska bi već sada bila na dramatičnom gubitku.

"Mi ćemo prilagoditi naše političko djelovanje i pokušati da saniramo što je moguće više štete", rekao je Dodik

"SNSD nije zainteresovan da ulazi u vladajuću strukturu na nivou BiH samo da bi popunio neka mjesta"

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će sutra u Mostaru sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem razgovarati o svim aktuelnim temama u BiH, ali je naglasio da, ali da SNSD nije zainteresovan da ulazi u vladajuću strukturu na nivou BiH samo da popunio neka mjesta.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da, i kada bi SNSD ušao u vlast na nivou BiH, tamo bi bio predstavnik interesa Republike Srpske, kao i u prethodnom periodu, a što ne odgovara predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

"Zato je Izetbegović i rekao da je najveći uspjeh njega i SDA što je uspio da iz zajedničkih institucija isključi Milorada Dodika i SNSD i dovede prijatelja i partnera koji su za njega nagodni i prihvatljivi", rekao je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je naglasio da je zahvalan Izetbegoviću što je jasno rekao ljudima u Srpskoj da je zadovoljan predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, potpredsjednikom te stranke Ognjenom Tadićem i ostalim partnerima, a ne onima koji brane interese Srpske.

Privatizacija "Banke Srpske"

Govoreći o privatizaciji "Banke Srpske", rekao je da se uskoro očekuje završetak razgovora sa stranim investitorima.

On je izrazio uvjerenje da će ti pregovori biti veoma brzo i uspješno završeni.

"Ne mogu da razumijem zašto bi nekome, pa i predsjedniku NDP-a Draganu Čaviću, bilo u interesu da spriječi jednu takvu stvar, ali njegovo javno upozorenje da banka ne valja i slično dovelo je investitora u poziciju da sagleda još neke dodatne elemente", rekao je Dodik u Banjaluci.

On je dodao da su pregovore usporili i godišnji odmori, a da će se konkretno ime onoga ko bi kupio Banku Srpske znati po okončanju pregovora

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije