BiH

Pratite nas na Google news

Aktivisti doveli konja ispred OHR-a, dobili prekršajni nalog

Aktivisti doveli konja ispred OHR-a, dobili prekršajni nalog
Foto: Avaz.ba | Aktivisti doveli konja ispred OHR-a, dobili prekršajni nalog
N.N.

SARAJEVO - Udruženje "Restart" dobilo je prekršajni nalog zbog "neadekvatnog vozila u kojem se prevozi konj", nakon jutrošnjeg okupljanja i performansa ispred zgrade OHR-a.

MUP KS je zaustavio vozilo u kojem se nalazio konj i napisao prekršajni nalog "Restartu" i čovjeku koji je vlasnik vozila zbog "neadekvatnog vozila u kojem se životinja prevozila", javlja N1.

Takođe, Stefan Blagić iz ovog udruženja je kazao da je za vrijeme performansa policija legitimisala njega ispred zgrade OHR-a.

Jutrošnji performans je o svojevrsna reakcija na pravosudne nelogičnosti, koje potresaju zemlju prethodnih dana. Iz organizacije poručuju da će se na ovaj način pokušati dodatno animirati Kancelarija visokog predstavnika za BiH na čelu s Valentinom Inckom koji i dalje "blago reaguje na kršenje mnogobrojnih zakona".

"OHR je trenutno jedina instanca vlasti koja može da reaguje nakon što je disciplinska komisija odbila da vodi postupak protiv Milana Tegeltije. Mislim da u ovoj državi nema pravde", kazao je Blagić.

Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH je odbacila disciplinsku tužbu i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije, nakon čega su reagirali iz Kancelarije visokog predstavnika za BiH navodeći kako su "neugodno iznenađeni ovom odlukom".

Zbog toga je Tegeltija uputio otvoreno pismo Upravnom odboru Savjeta za implementaciju mira, na šta su reagirale brojne ambasade, OHR i OSCE poručujući predsjedniku VSTS-a da "niko ne smije biti iznad zakona".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije