BiH

Ambasada Norveške nova kontakt ambasada NATO u BiH

Ambasada Norveške nova kontakt ambasada NATO u BiH
Foto: Fena | Ambasada Norveške je nova kontakt ambasada NATO u BiH

​SARAJEVO - Ambasada Norveške u BiH preuzela je danas od Ambasade Mađarske u BiH dužnost kontakt ambasade za saradnju sa NATO.

Komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Pamela Mekgaha ocijenila je na ceremoniji u Sarajevu da Norveška preuzima ulogu kontakt ambasade u važnom trenutku.

"U Evropi postoji nova bezbjednosna realnost, a broj izazova sa kojima se suočavamo raste. Nijedna država ih ne može sama rješavati. Radujem se saradnji sa Norveškom, koja niz godina podržava i BiH i NATO u nastavku važnih bezbjednosnih projekata u cilju očuvanja bezbjednosti građana", rekla je Mekgahova, prenosi Srna.

Otpravnik poslova Ambasade Mađarske u BiH Ksaba Feleguhazi je rekao da je prioritet očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu ključni interes u geopolitičkom i ekonomskom smislu, prenose federalni mediji.

"Mađarska ima cilj da daje doprinos miru i bezbjednosti zapadnog Balkana, na političkom nivou snažno podržavamo ubrzanje EU integracija BiH, kao i jačanje saradnje između NATO-a i BiH", rekao je on.

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen istakao je da je već posjetio Banjaluku kako bi razgovarao o NATO-u, dodaje Klix.ba.

On je, na svečanosti primopredaje dužnosti u Domu oružanih snaga u Sarajevu, podsjetio da je Norveška 1949. bila jedna od država osnivača ovog vojnog saveza i istakao da će u sljedeće dvije godine biti kontakt ambasada.

Ocijenio je da su odnosi Bosne i Hercegovine i NATO u posljednjih 27 godina bili odlični, kao i da je građane i političare potrebno informisati o tome šta "NATO zaista jeste".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije