BiH

Ambasade u BiH i OHR: Vlasti da ne politizuju pitanje migranata

Ambasade u BiH i OHR: Vlasti da ne politizuju pitanje migranata
Foto: Anadolija | Ambasade u BiH i OHR: Vlasti da ne politizuju pitanje migranata
Srna

SARAJEVO - Ambasade Francuske, Italije, Njemačke, SAD, Velike Britanije, Delegacija EU u BiH, te OHR saopštili su danas da vlasti u BiH na svim nivoima ne treba da politizuju pitanje migracija.

Ambasade pet zemalja, Delegacija EU i OHR u zajedničkom saopštenju pozdravljaju odluku Savjeta ministara od 16. maja da usvoji akcioni plan hitnih mjera za rješavanje migrantske krize.

"Vlasti u BiH na svim nivoima ne treba da politizuju pitanje migracija. Umjesto toga, one treba zajedno da djeluju kako bi se efikasno pozabavile bezbjednosnim, humanitarnim i drugim izazovima koji proizlaze iz pojačanog priliva migranata u BiH", ističe se u saopštenju.

OHR, ambasade Francuske, Italije, NJemačke, SAD, Britanije i Delegacija EU u svjetlu današnjeg incidenta pozivaju vlasti na svim nivoima u BiH da pruže podršku i sarađuju sa organima na nivou BiH u sprovođenju njihovih ustavnih nadležnosti za "politiku i regulisanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila".

"Nadamo se da će današnja događanja poslužiti kao prilika da se razviju efikasnije metode koordinacije kako bi se rješavala trenutna migrantska kriza", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da prema međunarodnim standardima vlasti imaju obavezu da se pobrinu da migrantima bude pružen odgovarajući smještaj i njega, kao i human i dostojanstven tretman.

"Međunarodna zajednica nastaviće da pruža podršku vlastima BiH u naporima da se adekvatno pozabave migracijskim izazovima", dodaje se u saopštenju.

U skladu sa odlukom Savjeta ministara danas je oko 270 migranata koji su bili u parku u Sarajevu prebačeni u kamp Salakovac u Mostaru.

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona zaustavila je konvoj s migrantima na Ivan sedlu i nekoliko časova nije dozvolila njihov prolazak do Mostara.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Nezavisnasrpska

Psima ne treba dugo da počnu lajati

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije