BiH

Beliak: Ustaška vlast imala genocidne zakone

Beliak: Ustaška vlast imala genocidne zakone
Foto: Srna | Beliak: Ustaška vlast imala genocidne zakone
Srna

DONJA GRADINA - Poslanik u izraelskom Knesetu Vladimir Beliak izjavio je danas u Donjoj Gradini da je sistem jasenovačkih logora bio fabrika smrti i da je ustaška vlast imala zakone koji su bili genocidni.

On je istakao da ne smiju biti zaboravljene žrtve jasenovačkog sistema logora koje su mučki i zvjerski ubile ustaše u Drugom svjetskom ratu.

Beliak je podsjetio da je ustaška vlast bila tipična fašistička organizacija.

"Sjećanje na zvjerski ubijene Srbe, Rome i Jevreje je garancija da žrtve neće biti zaboravljene", rekao je Beliak u Spomen-području Donja Gradina gdje su danas položeni vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Ministar zdravlja Izraela Juli Edelštajn rekao je da ne smiju biti zaboravljeni Srbi, Jevreji i Romi koji su mučki ubijani u Donjoj Gradini i u sistemu logora Jasenovac.

"Činjenica je da je ustaški režim pažljivo izabrao ovaj sistem logora jer ljudi iz njih nisu mogli da pobjegnu. Svi zajedno moramo čuvati sjećanje na naše najmilije", rekao je Edelštajn.

Nikada više, istakao je on, ne smije se ponoviti ono što se desilo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije