BiH

BiH traži finansijsku podršku od MMF-a

BiH traži finansijsku podršku od MMF-a
Foto: N.N. | BiH traži finasijsku podršku od MMF-a

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija održao je danas, putem video-linka, drugu sjednicu Fiskalnog savjeta BiH na kojoj je usvojeno Pismo namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim BiH traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje, u sklopu napora na suzbijanju širenja virusa korona, saopšteno je iz Savjeta ministara.

"Konstatovano je da je fiskalna pozicija BiH značajno popravljena u toku trajanja prethodnog aranžmana sa MMF-om, što je omogućilo određeni fiskalni prostor da se pokrije dosadašnja ekonomska cijena pandemije virusom korona, te da je suficit u posljednje dvije godine u prosjeku bio blizu dva posto bruto domaćeg proizvoda. Očekivanje je da će fiskalna pozicija ove godine biti deficit, zbog značajnog smanjenja prihoda u budžetima, mnogo veće potrošnje na zdravstvo, te dodatne socijalne i ekonomske podrške iz budžeta usljed posljedica izazavanih pandemijom virusa korona", kažu iz Savjeta ministara,

Kako je navedeno, sredstva MMF-a će biti iskorištena za povećanje potreba u zdravstvu i za finansiranje mjera ekonomske stabilizacije, a očekuje se da će instrument za brzo finansiranje djelovati i kao katalizator za podršku drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Pored Pisma namjere, Fiskalni savjet BiH je zakođe razmatrao i usvojio i Izvještaj o izvršenju budžeta Fiskalnog savjeta BiH za 2019. godinu, te Prijedlog budžeta Fiskalnog savjeta BiH za 2020. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije