BiH

Cvijanović: Stabilna i funkcionalna Srpska mnogima trn u oku

Cvijanović: Stabilna i funkcionalna Srpska mnogima trn u oku
Foto: Twitter/Vlada Srpske | Cvijanović: Ponosni na sve što je Srpska ostvarila

BANJALUKA - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je večeras da mnogima u BiH, izvan Srpske, smeta činjenica da je Republika Srpska održiva i stabilna, navodeći da je ona jedina zaživjela i bila funkcionalna prije nego što je počeo rat u BiH.

Cvijanovićeva je istakla da tvrdnje da je Republika Srpska kriva za nečija stradanja i za početak rata predstavljaju matricu koja je kreirana tendenciozno još prije rata, te da je nakon njega nastavljeno s izgradnjom te postavke koja predstavlja totalnu zamjenu teza.

"Republika Srpska je jedina na prostoru današnje BiH nastala u miru i na osnovu akta domaćih institucija. Nije nastala voljom međunarodne zajednice, već svog naroda. Dobila je institucije i Ustav, zaživjela i bila funkcionalna prije nego što je počeo rat", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je za RTRS rekla da je Federacija BiH nastala u ratu i da je produkt rata.

"Ona je nastala kao napor da se tadašnje krvavo zaraćene snage dovedu u stanje primirja i mira i da tek nakon toga gledaju kako će doći do svog Ustava. BiH, koja je verifikovala Srpsku koja je nastala prije rata i Federaciju koja je nastala u ratu, proizvod je mirovnih pregovora i činjenice da je kroz međunarodni akt postojala uspostavljena država, zaustavljen rat i uspostavljen cjelokupan politički sistem", pojasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Republika Srpska treba da nastavi da se modernizuje, uvodi nove tehnologije i ide ukorak sa svijetom, ali ponekad je teško to postići znajući kakav je ambijent u kome se živi i kakvim je pritiscima izložena.

"U BiH nemamo normalno partnerstvo da bismo završili čak i neki investicioni ili infrastrukturni projekat. Nemamo sagovornika za važne stvari i moramo da se oslanjamo sami na sebe i izgrađujemo svoje kapacitete. Imperativ je jačati Srpsku i čuvati i osnaživati njene kapacitete i institucije", poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, treba se oslanjati na institucije i nastaviti graditi njihovo partnerstvo sa socijalnim partnerima, udruženjima i predstavnicima različitih grupacija društva da bi se djelovalo zajedno.

"Institucije su tu da otvaraju radna mjesta, povećavaju plate, penzije, subvencije za poljoprivrednike i socijalna davanja, te da uvode nova socijalna prava. Sve to je na dnevnom redu naših institucija u budućem periodu. Sigurna sam da ćemo uspjeti ma koliko i neka buduća vremena budu izazovna", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je ponosna na ono što je vlast uradila u Srpskoj s obzirom na težinu okolnosti u kojima se djelovalo, a Republika bila meta koju je trebalo dovesti do kraha i uništenja.

"Neki su je željeli obezvrijediti, razvlastiti, umanjiti joj potencijal, oduzeti nadležnosti, finansije... Kada vidim ovu opredijeljenost da se Republika čuva, onda sam zadovoljna i ponosna. Znam da su građani svjesni da su ovo teška vremena i da nijedno vrijeme iza nas nije bilo jednostavno, ali da možemo zajedno savladavati prepreke", kaže Cvijanovićeva.

Ona je navela da će Srpska, ukoliko se nastavi njeno osporavanje u BiH, imati odgovor.

"Moja teza je da odgovorimo svakome ko na nas atakuje i da ne trošimo previše energije na ono što rade drugi, osim da uvijek budemo oprezni. Važno je da se usmjerimo na ono što je na našem dnevnom redu, a to su mir, stabilnost, otvorenost Srpske, bolji život građana i infrastruktura, više posla, bolje plate...", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da Srpska nije doživjela kolaps zbog toga što vlast na nivou BiH nije formirana 13 mjeseci nakon izbora, ali da je to izgubljena godina u kojoj su se mogle uraditi mnoge pozitivne stvari.

"Srpska je bila funkcionalna, povećavala plate i penzije i sprovodila sve projekte koji nisu zavisili od nivoa BiH. Stvarni život se u Srpskoj odvijao nesmetano i mnogi su shvatili da nije način da se svetite Republici time što na vlast na nivou BiH nećete da postavite one koje su građani Srpske na izborima izabrali za svoje predstavnike", rekla je Cvijanovićeva.

Odgovarajući na pitanje da li će Srpska ostati vojno neutralna, Cvijanovićeva je rekla da je poznato da je na poziciji vojne neutralnosti, ali da želi saradnju sa svima.

"Narod nije opredijeljen da razmišlja o tome da Srpska bude članica NATO-a, ali nas to ne sprečava da imamo dobru saradnju, koju ima i Srbija na koju se najviše oslanjamo. Naše opredjeljenje jeste da i dalje razgovaramo sa Kinom, Ruskom Federacijom, SAD i svima u svijetu, te da učestvujemo u procesu evropskih integracija", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske bilo scena koje ruše ugled te institucije, te da u Srpskoj ne postoji nijedan osviješten građanin kojem je milo da vidi da se pravi cirkus od institucije koja je bila toliko važna za nastanak Republike.

"Tu je okupljena volja svih građana koji su izašli na izbore i niko nema primat. U toj instituciji treba odgovorno da se radi i donose dobri zakoni da bi građanima bilo bolje, a ne da bismo snimali video-klipove i od toga pravili cirkus jer tome ne služe institucije", kaže Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije