BiH

Pratite nas na Google news

Cvijanović: Žele da pokažu da Republika Srpska nije postojala prije Dejtona

Cvijanović: Žele da pokažu da Republika Srpska nije postojala prije Dejtona
Foto: Arhiva | Cvijanović: Žele da pokažu da Republika Srpska nije postojala prije Dejtona
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Srpska ima spremne odgovore na svaki izazov koji dolazi iz Sarajeva, i tako će biti i u vezi sa politički motivisanom odlukom Ustavnog suda BiH kojom se osporava 9. januar - Dan Republike.

"Iza ovakve odluke, koja je prilično glupa, bezobrazna, cinična i arogantna, nažalost, stoji dio međunarodne zajednice i političko Sarajevo", rekla je Cvijanovićeva večeras novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je ovo dio organizovane i poznate kampanje koja se vodi protiv Republike Srpske na svim terenima, s ciljem njenog razvlašćivanja i ukidanja njenog identiteta.

"Ovdje je cilj jasan, oni žele da pokažu da Republika Srpska nije postojala prije Dejtona. Istorijska činjenica je da je Republika Srpska nastala prije rata i prije Dejtona. Srpska je u Dejtonu verifikovana važnim međunarodnim ugovorom koji nas u krajnjem slučaju drži zajedno na okupu u BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da u BiH svi procesi idu unazad i u pogrešnom pravcu, umjesto da se gradi povjerenje i bavi suštinskim pitanjima.

Prema njenim riječima, u situaciji sa toliko neriješenih odnosa u BiH, započetih i nedovršenih poslova, te poslova koji nisu započeti politički, ekonomski i finansijski, Ustavni sud BiH se bavi pitanjem praznovanja.

"I to što u Ustavnom sudu BiH dominantnu ulogu imaju strane sudije opet pokazuje strašan deficit BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da se niko ne bavi time kako formirati vlast, kako povećati plate i penzije, te na koji način nivo vlasti BiH može da servisira potrebe građana, pomažući entitetima i koordinišući određena pitanja.

"Naš prioritet je jaka i stabilna Republika Srpska i Srpska će pronaći odgovor na svaki izazov, kao i do sada. Iskustvo nam je naučilo da se moramo pripremati", naglasila je Cvijanovićeva.

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske - 9. januaru, razmatrajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je u januaru prošle godine podnijelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas, povodom odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike, poziv na sastanak svim predsjednicima političkih stranaka sa sjedištem u Srpskoj, saznaje Srna.

Sastanak bi, prema saznanjima Srne, trebalo da bude održan u Palati Republike u Banjaluci u utorak, 2. aprila.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije