BiH

Đokić: Svi treba da odustanu od onoga što nije potpisano u Dejtonu (Ispravljeno)

Đokić: Svi treba da odustanu od onoga što nije potpisano u Dejtonu (Ispravljeno)
Foto: N.N. | Đokić: Svi treba da odustanu od onoga što nije potpisano u dejtonu

BANJALUKA - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da i ovu godišnjicu parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma treba iskoristiti kao vrstu pouke da svi odustanu od onoga što u Dejtonu nije potpisano, te da se posvete onome što je potpisano.

"To znači da se omogući da entitetska organizacija BiH nastavi da nesmetano funkcioniše, jer ovakva BiH nije uspostavljena kao privremena državna zajednica, već da na principima Dejtona osigura trajan mir, stabilnost i normalan život svim ljudima koji u njoj žive", rekao je Đokić Srni.

Prema njegovim riječima, u Dejtonu je potpisan sporazum za mir iz koga je proizašla ideja da bude obezbijeđena stabilnost u BiH i da se krene putem obnove i razvoja.

"Smatram da se moglo učiniti mnogo više. BiH posebno u ekonomskom smislu mnogo zaostaje jer su permanentno prisutni sporovi u vezi sa onim što nije potpisano u Dejtonu, a nastoji se uvesti u praksu", kaže Đokić.

Prema njegovim riječima, kada bi svi dosljedno poštovali ono što je potpisano, bez obzira na to koliko se to nekome dopada ili ne, bilo bi mnogo stabilnije stanje u zemlji, politički odnosi bi bili sasvim drugačiji, a i opšti napredak bi mogao biti veći.

"Ovako stanje, uz stalno sporenje između onoga što je potpisano i verifikovano u Dejtonu i onoga što se dešava u praksi, često vodi ka brojnim blokadama koje najdirektnije pogađaju život ljudi u BiH", kaže Đokić.

Govoreći o zaključcima usvojenim na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koji su usmjereni ka povratku na izvorni Dejtonski sporazum, Đokić je istakao da su oni značajni jer jasno definišu kreiranje politika u Srpskoj koji se odnose na djelovanje kroz zajedničke institucije BiH.

"Veoma je važno da imamo jasno definisane političke principe koje moraju da poštuju svi. SP će dati puni doprinos da se zaključci koji se odnose na pitanje funkcionisanja BiH, odnosa između entiteta i rada u zajedničkim institucijama dosljedno sprovode i to očekujem i od drugih", naglasio je Đokić.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu, 21. 11. 1995., parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija je promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije "stvorena" sastavljanjem dva entiteta 1995. godine. 


NAPOMENA:

Dio članka koji nije odgovarao činjenicama iz Ustava BiH je uklonjen. U tekstu je pojašnjeno da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma. Uklonjena je tvrdnja da je ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. U naslovu je istaknuto da su izvršene izmjene. Više činjenica o manipulacijama sa činjenicama možete naći na portalu raskrinkavanje.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije