BiH

Dodik: Bez Srpske pravoslavne crkve nema slobode za srpski narod

Dodik: Bez Srpske pravoslavne crkve nema slobode za srpski narod
Foto: Srna | Dodik: Bez Srpske pravoslavne crkve nema slobode za srpski narod
Srna

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je danas došao u Beograd da Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju prenese pozdrave naroda iz Republike Srpske koji vrlo dobro zna da bez Srpske pravoslavne crkve /SPC/ nema ni slobode za srpski narod.

Dodik je istakao da su Srbi u Republici Srpskoj ostali vjerni SPC, vjeri i krsnoj slavi, kao najvažnijim elementima srpskog identiteta.

"Mi smo naučili i znamo kroz istoriju da se bez naše Srpske pravoslavne crkve sigurno ne bi očuvao srpski nacionalni identitet. Znamo i veoma smo dobro naučili tu lekciju, da bez crkve i naše države nema ni slobode za srpski narod. I to vidimo svuda gdje Srbi žive izvan Republike Srpske, izvan Srbije, da su Srbi izloženi različitim procesima osporavanja, omalovažavanja i otimanja", rekao je Dodik nakon sastanka sa patrijarhom srpskim Irinejom u Patrijaršiji u Beogradu.

On je istakao da je danas sa patrijarhom Irinejom razgovarao upravo o tim izazovima i potrebi jedinstvenog nastupa i djelovanja. "Za narod koji su kroz istoriju pokušali da podijele kvalifikacijama da postoje nekakvi hrvatski, bosanski i ne znam kakvi Srbi, nije bilo moguće provesti takvu monstruoznu ideju", ocijenio je Dodik.

On je naglasio da su Srbi u Republici Srpskoj ostali dio jedinstvenog srpskog naroda i da, imajući u vidu srpski identitet, crkvu, jezik, pismo, krsnu slavu, vjeru i sve što je u osnovi tog identiteta, ne može da bude nikakvih granica koje bi mogle taj identitet da razore ili ga omalovaže. Dodik je poručio da ga veoma raduje što će patrijarh srpski Irinej doći u Republiku Srpsku 9. januara i prisustvovati obilježavanju Dana Republike, što je za srpski narod veoma važno.

Dodik: Srbi iskazuju jedinstvo i okupljaju se oko svoje crkve

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da Srbi svuda i na svakom mjestu iskazuju jedinstvo i da se u nevolji okupljaju oko Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

"Svi pokušaji da se razjedini, da se daju neke druge kvalifikacije, da se priča o `bosanskim`, ovim onim Srbima i da se naprave neke vještačke nacije od Srba nisu urodile plodom. Narod pokazuje da je okupljen oko svoje vjere, oko svoje crkve, kao najvažnijeg elementa našeg identiteta", rekao je Dodik Srni.

Dodik je istakao da mu je bila posebna čast što je sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejom prisustvovao nalaganju Badnjaka ispred hrama Svetog Save i što je Badnji dan, koji prethodi najvažnijem prazniku pravoslavnih hrišćana - Božiću, dijelom proveo u Beogradu.

"Sada idem u Banjaluku i tamo ću naravno biti sa našim narodom i sa svojom porodicom", rekao je Dodik.

On je ponovio da je patrijarhu Irineju i sveštenstvu u Srbiji prenio pozdrave iz Republike Srpske i da se raduje što će patrijarh srpski 9. januar - na Dan Republike Srpske biti sa građanima Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije