BiH

Dodik: Biće potrebno još rigoroznije primjenjivati mjere

Dodik: Biće potrebno još rigoroznije primjenjivati mjere
Foto: N.N. | Dodik: Biće potrebne još rigoroznije mjere

TREBINJE - Odbijam da prihvatim sve kritike da su mjere bile nepotrebne, ovo jeste potrebno, i biće potrebno još rigoroznije primjenjivati mjere kada je u pitanju borba protiv virusa korona, kazao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sjednice Gradskog kriznog štaba u Trebinju.

"Preventivne mjere dovele su do toga da je spriječen pritisak na naš zdravstveni sistem", kazao je Dodik i istakao da je medicinski sistem u RS je spreman i nije opterećen.

On je istakao da je ovo opasna situacija koju nije trebalo ignorisati, što se najbolje vidi iz primjera Švedske koja se ponašala opušteno, a danas uvodi rigorozne mjere.

"Preventivne mjere su se pokazale kao bitne i važno je da zdravsveni sistem može da izdrži pritisak i da se uspješno nosi sa ovom situacijom", rekao je Dodik.

On je naglasio da je zdravstveni sistem u Srpskoj spreman iako još uvijek nije dostignut vrhunac epidemije.

"U RS imamo slobodno oko 50 respiratora, oko 130 je naručeno, a očekujemo da taj broj bude ukupno oko 200 respiratora u RS", naveo je Dodik.

Dodao je da će Trebinju biti doznačen jedan dio, kako bi ovdje bilo ukupno 10 respiratora, da bi se adekvatno mglo reagovati na krizu koja bi, eventualno mogla da se dogodi i ovdje.

"Samo našom disciplinom možemo da spriječimo širenje virusa", kazao je Dodik i dodao da je Krizni štab u Trebinju je operativan i uspješan. 

"Želim da pohvalim ovaj štab, zaista je veoma organizovan i čine sve da zaštiti zdravlje svojih građana. Zahvalan sam građanima koji se pridržavaju mjera", kazao je Dodik u Trebinju.

Dodik je poručio da je "ono što je najvažnije za naše građane jeste da ostanu kod kuće".

On je istakao da na tržištu ima dovoljno namirnica i da neće biti nestašica.

Dodik je naveo da su posljedice epidemije virusa korona već vidljive u privredi, ali da će Vlada Srpske pomoći privrednim subjektima kako bi prevazišli krizu.

Srpski član Predsjedništva BiH je zahvalio medicinskim radnicima, apotekarima, ali i trgovcima, čistačima, koji su, kako kaže, više izloženi virusu nego oni koji su u kućama.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio je Dodiku za podršku, navodeći da je razgovarano o situaciji u vezi sa virusom korona, odnosno o preventivnim, zdravstvenim i privrednim mjerama u borbi protiv virusa.

On je podsjetio da u Trebinju nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

Ćurić je rekao da je veoma važno da se građani i dalje pridržavaju donesenih mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije