BiH

Dodik: Branićemo srpski identitet u Sarajevu

Dodik: Branićemo srpski identitet u Sarajevu
Dodik: Branićemo srpski identitet u Sarajevu
Nihada Hasić

SARAJEVO - Svaka odgovorna politika RS mora da računa na Srbe u FBiH, ali oni se moraju okupiti i artikulisati svoje političke stavove, a ja ću ih, kao predsjednik RS, braniti svim demokratskim sredstvima, poručio je ovo danas u Sarajevu na izbornoj tribini SNSD-a Milorad Dodik, lider SNSD-a, predsjednik RS i kandidat za još jedan mandat na ovoj poziciji.

"Za Srbe u FBiH od ključne je važnosti postojanje RS, ne samo u političkom, nego u i ekonomskom smislu. U Sarajevu je napadnut srpski identitet: jezik, pismo, vjera i slava, i potrebno je da očuvamo taj identitet. Važan nam je mehanizam da se srpski nacionalni identitet izrazi kroz političke institucije", rekao je Dodik.

On je naglasio da je cilj SNSD-a da u budućoj vladi FBiH ima jednog ministra koji bi mogao procijeniti potrebe Srba u FBiH i kanalisati načine da se ove potrebe zadovolje.

"Muslimani su ostali i dominiraju u Sarajevu, nema srpskih ljekara i profesora. Zato je važna RS, koja svojom snagom kroz institucije BiH može da zaštiti srpski nacionalni identitet u FBiH", kazao je Dodik, dodavši da u Sarajevu ništa nije urađeno na vraćanju imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Predsjednik RS je ocijenio da će BiH biti onoliko koliko se o njoj dogovore njeni narodi i kao ključnu tačku istakao uvažavanje ustavne pozicije svakog od naroda.

Velimir Kunić, potpredsjednik SNSD-a zadužen za FBiH, kazao je okupljenima da ova stranka jedina u RS ima jasne odgovore na sve izazove koji nas očekuju.

"SNSD je uvijek štitio interese RS, ali i Srba povratnika u FBiH, i to nikada nije činio na štetu drugih. Zato je važno da iz SNSD-a imamo i predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH", rekao je Kunić pozvavši prisutne na tribini da glasaju za Milorada Dodika i Željku Cvijanović.

Iako je ranije najavljena, Cvijanovićeva nije prisustvovala tribini SNSD-a u Sarajevu iz, kako je objašnjeno, opravdanih razloga.

"Bez obzira na to što nije danas tu, ona će doći 13. oktobra i ostati u Sarajevu", rekao je Dodik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije