Dodik pokrenuo inicijativu o neprihvatanju nametnutog Inckovog zakona

Srna

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, ali i kojom se izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Vrati na vijest

Komentari 12

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Prijavi se!

Nemate napravljen nalog? Registrujte se!

Registrujte se!

Za registraciju vam je potrebna email adresa koja će ujedno biti i korisničko ime. Nakon potvrđivanja naloga putem email adrese odaberite nadimak preko kojeg će vas drugi čitaoci prepoznavati.

Nevidljivi su svi podaci koje ste upisali, kao i email adresa, osim nadimka.

Nadimak će aplikacija napraviti od dijela email adrese. To možete promijeniti nakon aktivacije naloga u dijelu za upravljenje nalogom.

Ukoliko ste prijavljeni, nalogu možete pristupiti u padajućem meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu, klikom na svoj nadimak i odabirom stavke "Podešavanja".

bojan.blcity

Smradodik i SNSD-a moraju nesto da urade zbor izbora sledece godine pa se setili "SPONTANE" ankete uz pomoc RTRS,ATV,radio Igokea itd.....anketa nije skupa a nije ni obavezujuca a kad se zavrsi anketa SNSD-a istu mozemo da "stavimo" Dusanki Majkic u prkno da je lansira u svemir 😀😀😀

Odgovor
toljagaragibova666

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 oplakah!

durmozejnil

"Znaš Bošnjače, nije davno bilo
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta
Kad u našoj Bosni ponositoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata
A danas se kroz svoje hire
Oba stranca ko u svome šire
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsvetije blago
Naše ime ponosno i drago."
("Pjesma Bošnjaku", list "Bošnjak" u izdanju od 02.07.1891., autor Safvet-beg Bašagić).

Butros

"Zaspali smo kao muslimani, a probudili se kao Bošnjaci"

U štampi na njemačkom jeziku danas se govori o nacionalnom identitetu Bošnjaka u BiH, ali i o tome kako "Hrvatska njeguje svoja neprijateljstva".

Bildergalerie Bosnien Herzegowina Religionen Shishman Ibrahim Pasha Moschee in Pocitelj

Njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u članku pod nazivom „Leći u krevet kao musliman, a probuditi se kao Bošnjak" pišu o nacionalnom identitetu Bošnjaka u BiH. Pisac Cyrill Stieger, koji se decenijama bavi temom manjina na Balkanu, objavio je knjigu zanimljivog naziva - „Mi više ne znamo ni ko smo". Svoj članak autor Michael Martens započinje rečenicom „Bošnjaci su izmišljeni jednog ponedjeljka" nakon čega spominje sastanak 352 predstavnika političke i intelektualne elite bosanskih muslimana na dan 27. septembra 1993. godine u hotelu Holiday Inn u opkoljenom Sarajevu. Riječ je o Prvom Bošnjačkom saboru (op. autora). Osim što je sastanak za cilj imao dogovor o budućnosti zemlje, „radilo se i o tome ko u stvari želi da bude bosanski musliman – a pitanja o nacionalnom identitetu u Bosni i Hercegovini su uvijek delikatna".

Geneza nacionalnog identiteta današnjih Bošnjaka

Steiger se u svojoj knjizi bavi zaboravljenim nacionalnim identitetima kao što su Torbeši, Pomaci, Cincari ili Armani, Istrorumunji, Uskoci i druge grupe. „Poglavlje knjige o Bosni i Hercegovini malo je drugačije o drugih, jer Bošnjaci više nisu manjina otkako je Bosna i Hercegovina samostalna država." On u ovom smislu podrobno opisuje kako je došlo do toga da se Bošnjaci od 1993. godine i nazivaju Bošnjaci. „Ovaj izraz koristio se još u doba Osmanlija, ali je imao samo regionalno značenje, a ne etničko ili nacionalno“, piše u članku.

„Kada su Osmanlije 1878. nakon više od 400 godina napustili Bosnu i Hercegovinu i na ove prostore došla Austro-Ugarska, bosanski muslimani nisu znali šta žele da budu, ali su tačno znali šta ne žele biti: Srbi ili Hrvati, odnosno pravoslavci ili katolici", dalje piše autor. On dalje opisuje genezu njihovog nacionalnog identiteta nakon Drugog svjetskog rata: Na popisu stanovništva 1948. godine oni su se mogli izjasniti kao Muslimani bez nacionalne pripadnost, 1953. svrstani su u kategoriju Jugosloveni, opet bez nacionalne pripadnosti. Već 1962. uvedena je etnička pripadnost 'muslimani', a 1971. godine izjasniti se kao musliman u Jugoslaviji, značilo je izjasniti se kao posebna nacija. U Ustavu tadašnje Jugoslavije 1974. godine, bosanski muslimani su priznati kao šesta nacija u državi, pored Hrvata, Srba, Makedonaca, Slovenaca i Crnogoraca. „Međutim, definicija nacije 'muslimana' nije bila bez određene doze podmuklosti. Ovako nešto nije bio slučaj za onu kategoriju građana koji su možda ateisti ili one koji svoju religiju prakticiraju, samo ukoliko je to potrebno, radi poštovanja tradicije. Kako je moguće da jedan ateista istovremeno bude u nacionalnom smislu musliman?" pita se autor Martens dalje u članku. Stieger, autor spomenute knjige „Mi više ne znamo ni ko smo", čiji je naziv u stvari citat jednog njegovog sagovornika, za ovo koristi paradoksalni izraz „nemuslimanski musliman".
Bosnien 10 Jahre nach dem Krieg 2005

U ratom oštećenom hotelu Holiday Inn u Sarajevu je 1993. godine održan Prvi Bošnjački sabor na kojem se odlučilo ko će biti bosanski Muslimani

„I Bošnjaci imaju pravo na zemlju u kojoj žive"

Steiger u svojoj knjizi citira i jednog od prisutnih na konferenciji 1993. godine: „Bosanskim muslimanima se uvijek govorilo da se ne smiju nazivati Bošnjacima, jer samo ime daje utisak da se radi o cijeloj BiH, a tu ne žive samo Bošnjaci, nego i Hrvati i Srbi. Ali i Bošnjaci imaju pravo na zemlju u kojoj žive". Ova rečenica se interpretira tako da su i bosanski muslimani tada imali teritorijalne težnje.

„Zaključak je donesen preko noći i kao takav hitro proveden. Nazivati bosanske muslimane Bošnjacima, danas je uobičajeno“, stoji dalje u članku FAZ-a. Navodi se i bosanski novinar koji je zaključak sastanka iz 1993. komentarisao rečenicom: „Zaspali smo kao muslimani, a probudili se kao Bošnjaci".
Flagge Sozialistische Föderative Republik Jugoslawien Flash-Galerie

U Ustavu Jugoslavije 1974. godine, bosanski muslimani su priznati kao šesta nacija u državi, pored Hrvata, Srba, Makedonaca, Slovenaca i Crnogoraca

Na kraju članka se zaključuje da Steigerova knjiga opisuje kako su nastajali nacionalni ili etnički identiteti na Balkanu, kako se njima manipulisalo ili kako su oni instrumentalizirani - ne samo iznutra nego i izvana. „Često su same nacionalne manjine bile te koje su se uvijek iznova po potrebi prilagođavale, ali također i države, koje su propisivale nacionalne i etnične identitete. U knjizi se jasno govori o pobjedi religije nad nacionalnom pripadnošću, a prije svega kod muslimana na Balkanu - njih skoro sedam miliona"

Butros

Меша Селимовић о муслиманима из Босне:

Најзамршенији људи на свету.

Ни са ким историја није направила такву шалу као са нама.

Стали смо на пола пута, забезекнути.

Не можемо више никуд.

Отргнути смо, а нисмо прихваћени.

Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке реке, и нема више ни тока ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије.

С нејасним осећањем стида због порекла, и кривице због отпадништва, нећемо да гледамо уназад, а немамо куд да гледамо у напред, зато задржавамо време, у страху од ма каквог решења.

Презиру нас и браћа и дошљаци, а ми се бранимо поносом и мржњом.

Хтели смо да се сачувамо а тако смо се изгубили, да више не знамо ни шта смо.

Несрећа је што смо заволели ову своју мртвају и нећемо из ње.

А све се плаћа па и ова љубав.

Butros

Ти не знаде мрети крај сломљеног мача,

На пољимa родним, бранећи их часно

Китио си цвећем сваког освајача.

Певајућ’ му химне, бестидно и гласно.Слободу си вечно, закржљала расо,

Чек’о да донесу туђи бајонети,

По горама својим туђа стада пас’о,

Јер достојно не знаш за Слободу мрети.Покажи ми редом Витезе твог рода,

Што балчаком с руку сломише ти ланце,

Где је Карађорђe твојега народа,

Покажи ми твоје термопилске кланце.С туђинском си камом пузио по блату,
С крволоштвом звеrи, погане хијенe,

Да би мучки удар с леђа дао Брату,

И убио пород у утроби жене.Још безбројна гробља затравио ниси,

А крваву каму у недрима скриваш,

Са вешала стaрих нови коноп виси,

У сумраку ума новог газду сниваш.Бранио си земљу од нејачи наше,

Из колевке пио крв невине деце,

Под знамењем срама уз име усташе,

Ставио си Христа, Слободу и Свеце.У безумљу гледаш ко ће нове каме,

Оштрије и љуће опет да ти скује,

Чију ли ћеш пушку обесит о раме,

Ко најбоље уме да ти командује.Јован Дучић

Odgovor
toljagaragibova666

Ej Buki tuljane! Udavi nas vise sve sa tim copy-paste fazonom jebo ti sebi mater udarenu. Daj sta svoje a ne da prepisujes otac te na lopatu bolje da je izdrko. Mrs!

durnozejnil

Valentine, Slovenče katoliče, svaka ti čast na politici zavadi pa pogini!
Mislio sam da ćeš bez obraza napustiti državu BiH tj. da ćeš otići ne učinivši ništa što će doprinijeti izgradnji pravednijeg i prosparitetnijeg bh društva prije svega katarzom i otrežnjenjem bosanskih bošnjaka devedesetih prošlog vijeka u velikom broju (na čelu sa nacistima, genocidašima i UZPovcima Alijom i Klintonom) podržaše velikobošnjačku fašističkonacističkogenocidašku agresiju na međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu kao i genocid i UZP nad ostalim Bošnjacima i nebošnjacima, koje njihov lider ( nacista, genocidaš i UZPovac i prvi predsjednik zavisne i nesamostalne države RBiH rahmetli raspali gdin Alija Izetbegović kome smo minirali kućište ) a zajedno sa ostalim bh patriotima (bez obzira na vjeru i naciju) povede u herojsku i nadljudsku odbranu države RBiH od prethodno pomenutih agresora i domaćih izdajnika!?

toljagaragibova666

Na ovome svetu mogu da kazem sto se desava, to nije istina.. mislim na ovome svetu sto bih naglasio da propaganda sto vecina kazu da o ovome, nije istina. 🤣🤣🤣

mamicaragibova666

Inzko je nama Bosnjacima ucinio majmunsku uslugu i vrjeme ce pokazat da cemo zbog toga se kajat al bit ce kasno. Ragibe sine vrat se kuc ba , dosta je za danas bilo pusenja! Lahko je nas majmunima pravit, haj napravi nekog pametnijeg majmunom , neš moč ba

Odgovor
toljagaragibova666

Butrose, uvalim ti blavora mami u zvalje!

toljagaragibova666

Grbavi, pritisnem ti mater kurcem u čelo, ba.

durmozejnil

Valentine, Slovenče katoliče, svaka ti čast!
Mislio sam da ćeš bez obraza napustiti državu BiH tj. da ćeš otići ne učinivši ništa što će doprinijeti izgradnji pravednijeg i prosparitetnijeg bh društva prije svega katarzom i otrežnjenjem Bošnjaka pravoslavaca i Bošnjaka katolika koji devedesetih prošlog vijeka u velikom broju (na čelu sa nacistima, genocidašima i UZPovcima Radovanom i Matom) podržaše velikosrbijansku i velikohrvatsku fašističkonacističkogenocidašku agresiju na međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu kao i genocid i UZP nad svojom braćom Bošnjacima muslimanima, koje njihov lider (antinacista, antigenocidaš i antiUZPovac i prvi predsjednik nezavisne i samostalne države RBiH rahmetli gdin Alija Izetbegović) a zajedno sa ostalim bh patriotima (bez obzira na vjeru i naciju) povede u herojsku i nadljudsku odbranu države RBiH od prethodno pomenutih agresora i domaćih izdajnika!?

John doe

e i jesi se glavni baja,ha ?? ti sad pricas o dogovorima na nivou drzave,je li kleptomanu?? sta se to s tobom jos moglo dogovoriti za dobro drzave ,de navedi milokrade..
tik tak ..tik tak.. postovacete vi drzavu u kojoj zivite a necete provoditi zahtjeve iz srbije i od spc sekte

piv77569

Jedinstveno kao kad si ti prodao Brcko, koje su Srbi zivotima branili.