BiH

Dodik: Zajedno se suprotstaviti miješanju stranaca

Dodik: Zajedno se suprotstaviti miješanju stranaca
Foto: Vladimir Stojaković | Dodik pozvao na povlačenje odluke o referendumu

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je opoziciju da se zajedno sa vlašću suprotstave miješanju stranaca u unutrašnje stvari BiH i Srpske i da na taj način počnu borbu za novu Republiku Srpsku u kojoj će se pokazati subjektivitet i suverenost Republike i Narodne skupštine Srpske.

Dodik je ponovo pozvao opoziciju da zajedno sa vlašću donesu novu odluku o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, sa novim terminima održavanja.

"Vi to nećete. Privremeno ćemo zaustaviti odluku zato što nemamo jedinstvo i zato što ne bi bila sprovedena na nivou BiH i ne želimo da gubimo snagu Republike, već da prikupimo novu snagu. Nova snaga Republike je jedinstveno djelovanje putem referenduma", rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine tokom rasprave o prijedlogu odluke o stavljanju van snage odluke o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

On je zahvalio opoziciji što prisustvuje sjednici, ali smatra "da je njihova disciplina proizvod naredbi američkog ambasadora u BiH Morin Kormak".

"Niste otišli, zaključujem da ste odlučili da ostanete da ne bi nekoga razočarali", dodao je Dodik.

On je naglasio da njega nisu zvali stranci da povuče odluku i da se vlast ne plaši stranaca.

Predsjednik Srpske rekao je da odluku povlače jer nema konsenzusa, koji je potreban s obzirom na to da je opozicija u Srpskoj dio vlasti na nivou BiH.

Dodik je naveo da je odluka donesena u vrijeme kada se smatralo da predstavnici Srpske na nivou BiH neće proizvesti toliki stepen opstrukcije i izbjegavanje Srpske.

"Smatramo da ne bi mogli sprovesti referendum na nivou BiH, a tamo je daleko više obaveza u sprovođenju rezultata i došli smo da vas zamolimo da budete zajedno sa nama", istakao je Dodik.

On je naglasio da bi zajedničko djelovanje pokazalo jedinstvo koje bi bilo dobro za Republiku Srpsku.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Branislav Borenović ponovo je upitao zašto se odustaje od referenduma.

On je rekao da se diskusija mora voditi u okviru dnevnog reda i da su njegova pitanja u skladu sa tim. 

Dodik: Stojim iza svih svojih izjava

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da stoji iza svega što je u javnosti rekao u vezi sa referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Odgovarajući na tvrdnje poslanika SDS-a Vukote Govedarice da je uvijek govorio nešto drugo, Dodik je rekao da je to dio njegove priče.

"Hoćete da kažete da je tada bila veća vrlina ne glasati za referendum, nego reći - ok idemo na referendum. Vrlina je vaše odbijanje, a ne ono što vam danas pričam cijeli dan", rekao je Dodik tokom skupštinske rasprave.

Govedarica je rekao da su poslanici SNSD-a u parlamentu BiH glasali da bi se potvrdile odluke o Sudu i Tužilaštvu BiH jer su smatrali da su im te institucije tada bile potrebne da bi se obračunavali sa politčkim protivnicima.

"Danas vam smeta opozicija za neprovođenje sopstvene odluke iz 2015. godine. Tada smo vas pitali šta će se desiti dan nakon referenduma i doživjeli smo salve ureda", naveo je Govedarica.

On je kritikovao namjere da se umjesto referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH organizuje potpisivanje peticije sa referendumskim pitanjem.

Poslanik SDS-a Dušan Berić rekao je da postoji volja da bude održan referendum o radu Suda i Tužilaštva, ali da se sada postavlja pitanje kako to da se učini kada postoji veliko međusobno nepovjerenje.

Nezavisni poslanik Ilija Stevančević rekao je da je visoki predstavnik nametnuo Zakon o Sudu BiH, ali da su kasnije poslanici u parlamentu BiH, među kojim i oni iz Srpske, glasali za taj akt.

On smatra da je sada potrebno postaviti pitanje mogu li entiteti nešto uraditi po tom pitanju, dodajući da je tokom skupštinske rasprave veliki dio vremena potrošen na krive navode i pitanja van teme. 

Dodik pozvao na povlačenje odluke o referendumu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je poslanike Narodne skupštine Srpske da stave van snage odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH jer opozicija, koja je vlast na nivou BiH, izbjegava da realizuje očekivane rezultate referenduma.

"Rezultati referenduma mogu da budu uspješno sprovedeni ako ih sprovode i oni koji su predstavnici Srpske na nivou BiH, ali vi to nećete", rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine tokom rasprave o Prijedlogu odluke o stavljanju van snage Odluke o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

On je naveo da bi održavanje referenduma 19. novembra bila avantura i istakao da treba povući odluku dok se ne postigne konsenzus.

Dodik je naglasio da opozicija, koja je vlast na nivou BiH, ništa nije uradila ni kada je bilo riječi o Danu Republike, a da bi trebalo u Savjetu ministara i parlamentu BiH reći da se ni o čemu neće odlučivati dok se na dnevni red ne stave rezultati referenduma.

"Je li to toliko teško? Šta je tu toliko bolno? Šta je nejasno i zašto nećete?", upitao je Dodik.

Predsjednik Srpske izjavio je da je Republika Srpska lider kada je riječ o prilagođavanju svojih propisa sa propisima EU.

Dodik je upitao kako je moguće da Branislav Borenović kao predsjednik Odbora Narodne skupštine za evropske integracije nikada nije pohvalio Republiku Srpsku u tom smislu.

On je rekao da je međunarodna zajednica, najviše putem Pedija Ešdauna, intervenisala u Dejtonski sporazum i da je Srpska pokušala da ga tuži zakonodavstvu Velike Britanije, na šta je pristao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a potom odustao.

Dodik je naveo da se ne može "preći" preko štete koju je Ešdaun nezakonitim odlukama nanio Srpskoj, iako Borenovića to ne interesuje.

On je zamolio Borenovića da bude na strani Republike Srpske, a ne da se bavi samo interesima svoje političke partije.

Dodik je istakao da treba utvrditi odgovornost za propast tri banke u Srpskoj, ali da tu odgovornost utvrđuje i nivo na kojem je opozicija u Srpskoj na vlasti.

"Saglasan sam da treba utvrditi odgovornost svakoga", naglasio je Dodik.

On je pozvao još jednom poslanike da se vodi rasprava o dnevnom redu i da je spreman da sasluša raspravu i da se po njenom okončanju obrati.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je kao predsjednik Odbora Narodne skupštine za evropske integracije uvijek pohvalno govorio o usklađivanju propisa Srpske sa zakonodavstvom EU.

On je naveo da predstavlja Narodnu skupštinu i pozvao Dodika da kaže gdje je čuo da je on rekao nešto suprotno interesu Republike Srpske.

"Ne možemo biti sljedbenici isključivo jedne politike, imamo svoj stav koji možemo iznijeti u Narodnoj skupštini", kaže Borenović.

Dodik: Srpska trenutno ima najbolje makroekonomske pokazatelje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska trenutno ima najbolje makroekonomske pokazatelje i da nije prezadužena zemlja.

Dodik je naveo da Srpska ima najveći broj zaposlenih od kada postoji, te da se broj zaposlenih povećava, a nezaposlenih smanjuje.

"Republika Srpska servisira sve svoje obaveze i smanjuje apsolutni minus na svoj dug, tako što obaveze dospjele na osnovu kumuliranih dugova nastalih prije 1991. godine servisira iz realnih prihoda, u ovoj godini više od 100 miliona KM, i na taj način umanjuje apsolutni dug", rekao je Dodik.

On je naveo da inflacija u Republici Srpskoj nikada nije bila manja, te da nije tačno da raste deficit.

"Relevantni podaci su da je Republika Srpska prošle godine imala rast domaćeg bruto proizvoda 3,5 odsto i to je u apsolutnom iznosu više u odnosu na Sloveniju, Hrvatsku ili Srbiju", rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine tokom rasprave o Prijedlogu odluke o stavljanju van snage Odluke o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

On je dodao da je relevantan podatak da je Srpskoj prosječna plata veća nego u nekim članicama EU ili u zemljama u okruženju.

"Naša politika se zasnivala na tome da očuvamo stabilnost plata u javnom sektoru, kako bi se opšta potrošnja u Srpskoj zadržala zbog fondova i drugih stvari", rekao je Dodik.

I pored činjenice da su predstavnici opozicije, koji imaju vlast na nivou BiH, učinili sve da zabrane zakone na nivou BiH i onemoguće da Srpska dobije 150 miliona KM od programa MMF-a, te lakše uspostavi tok likvidnosti, kaže Dodik, nije bilo nikakvog zastoja u isplati plata i penzija, koje su porasle tri odsto.

On istakao da je veliki politički uspjeh 2011. godine bila posjeta tadašnjeg visokog predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

"Tada smo došli do zajedničke izjave da pravosuđe u BiH ima svojih nedostataka i važna je stvar da je zvaničnik Evropske komisije to rekao", istakao je Dodik.

On je podsjetio da je prije godinu dana britanski pravnik, kao predstavnik OEBS-a, uradio detaljnu analizu rada Suda i Tužilaštva BiH, dok je Republika Srpska poslala 20 izvještaja Savjetu bezbjednosti UN.

Dodik je ocijenio da je nedopustivo da predsjednik PDP-a Branislav Borenović, kao predsjednik Odbora Narodne skupštine za evropske integracije, ne zna da postoji izvještaj OEBS-a o radu Suda i Tužilaštva BiH, a u svijetu predstavlja Republiku Srpsku.

On je naveo da u Republici Srpskoj nema organizovanog kriminala, te da se Srpska doživljava kao najbezbjedniji prostor u regionu.

"Republika Srpska gradi auto-puteve i za to uzima kredite, jer je cilj ove vlasti da se napravi komunikacija sa Srbijom, a dogovoreno je da 'dodir' bude kod Višegrada, prema Rogatici, Sokocu i da se put 'spusti' do Pala", rekao je Dodik.  

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti predloženo da bude stavljena van snage Odluka o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH iz 2015. godine.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović dao je pauzu do 17.00 časova.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije