Dodik: Žele da naprave čvrstu granicu na Drini

N.N.

BEOGRAD - Oni žele čvrstu granicu na Drini, mi to ne želimo, poručio je srpski član Predsjedništva BiH nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vrati na vijest

Komentari 9

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Prijavi se!

Nemate napravljen nalog? Registrujte se!

Registrujte se!

Za registraciju vam je potrebna email adresa koja će ujedno biti i korisničko ime. Nakon potvrđivanja naloga putem email adrese odaberite nadimak preko kojeg će vas drugi čitaoci prepoznavati.

Nevidljivi su svi podaci koje ste upisali, kao i email adresa, osim nadimka.

Nadimak će aplikacija napraviti od dijela email adrese. To možete promijeniti nakon aktivacije naloga u dijelu za upravljenje nalogom.

Ukoliko ste prijavljeni, nalogu možete pristupiti u padajućem meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu, klikom na svoj nadimak i odabirom stavke "Podešavanja".

Butros

Ти не знаде мрети крај сломљеног мача,

На пољимa родним, бранећи их часно

Китио си цвећем сваког освајача.

Певајућ’ му химне, бестидно и гласно.Слободу си вечно, закржљала расо,

Чек’о да донесу туђи бајонети,

По горама својим туђа стада пас’о,

Јер достојно не знаш за Слободу мрети.Покажи ми редом Витезе твог рода,

Што балчаком с руку сломише ти ланце,

Где је Карађорђe твојега народа,

Покажи ми твоје термопилске кланце.С туђинском си камом пузио по блату,
С крволоштвом звеrи, погане хијенe,

Да би мучки удар с леђа дао Брату,

И убио пород у утроби жене.Још безбројна гробља затравио ниси,

А крваву каму у недрима скриваш,

Са вешала стaрих нови коноп виси,

У сумраку ума новог газду сниваш.Бранио си земљу од нејачи наше,

Из колевке пио крв невине деце,

Под знамењем срама уз име усташе,

Ставио си Христа, Слободу и Свеце.У безумљу гледаш ко ће нове каме,

Оштрије и љуће опет да ти скује,

Чију ли ћеш пушку обесит о раме,

Ко најбоље уме да ти командује.Јован Дучић

Butros

"Zaspali smo kao muslimani, a probudili se kao Bošnjaci"

U štampi na njemačkom jeziku danas se govori o nacionalnom identitetu Bošnjaka u BiH, ali i o tome kako "Hrvatska njeguje svoja neprijateljstva".

Bildergalerie Bosnien Herzegowina Religionen Shishman Ibrahim Pasha Moschee in Pocitelj

Njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u članku pod nazivom „Leći u krevet kao musliman, a probuditi se kao Bošnjak" pišu o nacionalnom identitetu Bošnjaka u BiH. Pisac Cyrill Stieger, koji se decenijama bavi temom manjina na Balkanu, objavio je knjigu zanimljivog naziva - „Mi više ne znamo ni ko smo". Svoj članak autor Michael Martens započinje rečenicom „Bošnjaci su izmišljeni jednog ponedjeljka" nakon čega spominje sastanak 352 predstavnika političke i intelektualne elite bosanskih muslimana na dan 27. septembra 1993. godine u hotelu Holiday Inn u opkoljenom Sarajevu. Riječ je o Prvom Bošnjačkom saboru (op. autora). Osim što je sastanak za cilj imao dogovor o budućnosti zemlje, „radilo se i o tome ko u stvari želi da bude bosanski musliman – a pitanja o nacionalnom identitetu u Bosni i Hercegovini su uvijek delikatna".

Geneza nacionalnog identiteta današnjih Bošnjaka

Steiger se u svojoj knjizi bavi zaboravljenim nacionalnim identitetima kao što su Torbeši, Pomaci, Cincari ili Armani, Istrorumunji, Uskoci i druge grupe. „Poglavlje knjige o Bosni i Hercegovini malo je drugačije o drugih, jer Bošnjaci više nisu manjina otkako je Bosna i Hercegovina samostalna država." On u ovom smislu podrobno opisuje kako je došlo do toga da se Bošnjaci od 1993. godine i nazivaju Bošnjaci. „Ovaj izraz koristio se još u doba Osmanlija, ali je imao samo regionalno značenje, a ne etničko ili nacionalno“, piše u članku.

„Kada su Osmanlije 1878. nakon više od 400 godina napustili Bosnu i Hercegovinu i na ove prostore došla Austro-Ugarska, bosanski muslimani nisu znali šta žele da budu, ali su tačno znali šta ne žele biti: Srbi ili Hrvati, odnosno pravoslavci ili katolici", dalje piše autor. On dalje opisuje genezu njihovog nacionalnog identiteta nakon Drugog svjetskog rata: Na popisu stanovništva 1948. godine oni su se mogli izjasniti kao Muslimani bez nacionalne pripadnost, 1953. svrstani su u kategoriju Jugosloveni, opet bez nacionalne pripadnosti. Već 1962. uvedena je etnička pripadnost 'muslimani', a 1971. godine izjasniti se kao musliman u Jugoslaviji, značilo je izjasniti se kao posebna nacija. U Ustavu tadašnje Jugoslavije 1974. godine, bosanski muslimani su priznati kao šesta nacija u državi, pored Hrvata, Srba, Makedonaca, Slovenaca i Crnogoraca. „Međutim, definicija nacije 'muslimana' nije bila bez određene doze podmuklosti. Ovako nešto nije bio slučaj za onu kategoriju građana koji su možda ateisti ili one koji svoju religiju prakticiraju, samo ukoliko je to potrebno, radi poštovanja tradicije. Kako je moguće da jedan ateista istovremeno bude u nacionalnom smislu musliman?" pita se autor Martens dalje u članku. Stieger, autor spomenute knjige „Mi više ne znamo ni ko smo", čiji je naziv u stvari citat jednog njegovog sagovornika, za ovo koristi paradoksalni izraz „nemuslimanski musliman".
Bosnien 10 Jahre nach dem Krieg 2005

U ratom oštećenom hotelu Holiday Inn u Sarajevu je 1993. godine održan Prvi Bošnjački sabor na kojem se odlučilo ko će biti bosanski Muslimani

„I Bošnjaci imaju pravo na zemlju u kojoj žive"

Steiger u svojoj knjizi citira i jednog od prisutnih na konferenciji 1993. godine: „Bosanskim muslimanima se uvijek govorilo da se ne smiju nazivati Bošnjacima, jer samo ime daje utisak da se radi o cijeloj BiH, a tu ne žive samo Bošnjaci, nego i Hrvati i Srbi. Ali i Bošnjaci imaju pravo na zemlju u kojoj žive". Ova rečenica se interpretira tako da su i bosanski muslimani tada imali teritorijalne težnje.

„Zaključak je donesen preko noći i kao takav hitro proveden. Nazivati bosanske muslimane Bošnjacima, danas je uobičajeno“, stoji dalje u članku FAZ-a. Navodi se i bosanski novinar koji je zaključak sastanka iz 1993. komentarisao rečenicom: „Zaspali smo kao muslimani, a probudili se kao Bošnjaci".
Flagge Sozialistische Föderative Republik Jugoslawien Flash-Galerie

U Ustavu Jugoslavije 1974. godine, bosanski muslimani su priznati kao šesta nacija u državi, pored Hrvata, Srba, Makedonaca, Slovenaca i Crnogoraca

Na kraju članka se zaključuje da Steigerova knjiga opisuje kako su nastajali nacionalni ili etnički identiteti na Balkanu, kako se njima manipulisalo ili kako su oni instrumentalizirani - ne samo iznutra nego i izvana. „Često su same nacionalne manjine bile te koje su se uvijek iznova po potrebi prilagođavale, ali također i države, koje su propisivale nacionalne i etnične identitete. U knjizi se jasno govori o pobjedi religije nad nacionalnom pripadnošću, a prije svega kod muslimana na Balkanu - njih skoro sedam miliona"

Butros

Меша Селимовић о муслиманима из Босне:

Најзамршенији људи на свету.

Ни са ким историја није направила такву шалу као са нама.

Стали смо на пола пута, забезекнути.

Не можемо више никуд.

Отргнути смо, а нисмо прихваћени.

Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке реке, и нема више ни тока ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије.

С нејасним осећањем стида због порекла, и кривице због отпадништва, нећемо да гледамо уназад, а немамо куд да гледамо у напред, зато задржавамо време, у страху од ма каквог решења.

Презиру нас и браћа и дошљаци, а ми се бранимо поносом и мржњом.

Хтели смо да се сачувамо а тако смо се изгубили, да више не знамо ни шта смо.

Несрећа је што смо заволели ову своју мртвају и нећемо из ње.

А све се плаћа па и ова љубав.

toljagaragibova666

ČITAJ BAGRO GENOCIDNA:
1172. god. piše Helmold von Bosau iz Lübecka nakon svojega putovanja Balkanom: “…zovu se Servi, đavolovi sinovi, bez jarma Božjega, obslužitelji svih prljavština, koji na svojim mjestima na zvjerski način žive, divljiji od životinja.” Helmoldi Presbyteri Chronica slavorum; In: Monumenta Germanica Historica, Scriptorum tomus XXI, Hannoverae MDCCCLXVIIII

toljagaragibova666

Kakav divan dan. Proslava vremenske nepogode u Kninu tek sto je pocela kad stize divno priopcenje o odapecu Lažanjskog, fasistickog smeca s gutavim licem. Halleluja brother, halleluja!

toljagaragibova666

Cvrstu nego sta, da se prestane sa svercom oruzja, stoke, nafte i ostalih derivata preko granice. Jebo te pokojni Bogoljub kud te ne istrese u zivicu skote.

bojan.blciity

Mi Bosnjaci smo danas u direktnom prenosu na RTRS dozivjeli da izdajnik Milorad SMRADodik u sred Srbije i Beograda bosnjake nazove "narodom" jer se to tako radi kao i sav svet pa taman da smo se probudili kao Marsovci duznost celog sveta je da nas tako zovu. Zasad smo Bosnjaci jos uvek i svi nas tako zovu.
Sad je svima jasno zasto muslimani u Republici Srpskoj glasaju skoro svi do jednog za SDS i za PDP a sad i njih povukosmo za kitu. ......ni muslimanske stranke nisu toliko dobrog uradile za tzv BiH koliko su to uradili SMRADalija i amerikanci koji su nas fakticki poslali devicama i lepa im hvala za to......

bojan.blcity

Mi Srbi smo danas u direktnom prenosu na RTRS dozivjeli da izdajnik Milorad SMRADodik u sred Srbije i Beograda bosnjake nazove "narodom" !!!

bojan.blcity

Sad je svima jasno zasto muslimani u Republici Srpskoj glasaju za SMRADodika......ni muslimanske stranke nisu toliko dobrog urdile za tzv BiH koliko su to uradili SNSD-a i Milorad SMRADodik.......