Pozornica

Duh češke kulture u Banjaluci

Duh češke kulture u Banjaluci
Duh češke kulture u Banjaluci

Manifestacija "Jesenji dani češke kulture" obilježena je u utorak naveče poezijom čeških poeta, ali i izložbom slika Anice Šrajer-Đurđević i Dragojle Popović u banjalučkom Domu omladine.

Pjesnik iz Češke Petr Hruška zajedno sa Ivet Elerovom, koja pjeva njegove pjesme, učestvovao je na mnogim literarnim festivalima u Češkoj, ali i inostranstvu. Zanimljiv i bogat repertoar Hruškovih poema predstavili su i banjalučkoj publici.

"Moja poezija je optimistična, ima sadržaj i dušu", okarakterisao je kratko Hruška svoju poeziju.

On je istakao da je u gradu na Vrbasu vidio mnogo lijepih stvari, prije svega crkve, ali i haos koji stvara predizborna kampanja, koji se prema njegovim riječima ne razlikuje mnogo od onog u njegovoj zemlji.

Hruška je do sada objavio nekoliko zbirki pjesama i trenutno predaje češku književnost na Masarikovom univerzitetu u Brnu i na Ostravskom univerzitetu.

Dragojla Popović, slikarka i pjesnikinja, kaže da su njena djela uglavnom apstrakcija i manjim dijelom realizam, a tehnika u kojoj radi je ulje na platnu.

"Dugo godina pišem poeziju, a slikarstvo mi je usput. Stih moje pjesme je ime slike, to je ono što mene ispunjava i to je jedna kohezija koja buja u meni", kaže Popovićeva.

Anica Šrajer-Đurđević, slikarka, kaže da uglavnom slika pejzaže i cvijeće, kao i da voli da radi raznim tehnikama, kao što su ulje, pejzaži i grafika.

O djelima ove umjetnice slikar Borislav Tubin je naveo da Šrajer-Đurđevićeva ne filozofira, ne povodi se za manirom i modom vremena, već vjeruje svom neposrednom doživljaju, kako vizuelnom tako i unutrašnjem, koji iskreno i pošteno prenosi na platno.

Događaj su organizovali Udruženje Čeha grada Banjaluka "Česka beseda", Ambasada Češke Republike u BiH i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije