BiH

Dodiku uručen Orden Družbe

Dodiku uručen Orden Družbe
Dodiku uručen Orden Družbe

BANjALUKA - Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uručen je Orden Družbe, kojim ga je odlikovao predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Predsjedniku Dodiku odlikovanje je uručio ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko na svečanosti povodom Dana i krsne slave Srpske - Svetog arhiđakona Stefana.

Uručujući orden prijateljstva na svečanosti dodjele odlikovanja predsjednika Srpske povodom Dana i krsne slave Republike - Svetog arhiđakona Stefana, Bocan-Harčenko je rekao da mu je bila lična i politička čast i zadovoljstvo uručiti ovakvo priznanje predsjedniku Dodiku.

On je pojasnio da je orden koji je dobio predsjednik Milorad Dodik najviše  priznanje  Ruske Federacije koje se  na međunarodnom nivou dodjeljuje  za doprinos u razvoju međunarodnih odnosa.

Bocan-Harčenko naglasio je da je doprinos predsjednika Srpske upečatljiv u svakom smislu i svim dimenzijama, kako u odbrani međunarodnog prava, tako i zbog jačanja privrednih veza Rusije i Srpske.

"Braneći status, Republika Srpska, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, podržava i brani međunarodno pravo što je najvažniji zadatak svih diplomatskih aktivnosti Rusije", rekao je Bocan-Harčenko.

Zahvaljujući za orden, predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da mu je bila izuzetna čast i zadovoljstvo da primi ovo visoko priznanje predsjednika Ruske Federacije koje doživljava kao prijateljsku pažnju prema Republici Srpskoj.

"Posebno mi je zadovoljstvo što ovo odlikovanje od predsjednika Ruske Federacije primam u danu kada Republika Srpska slavi 20. rođendan i to je sigurno usmjereno ka tome da ojača naše uvjerenje i našu ljubav, prije svega, prema Srpskoj", naglasio je Dodik.

Prigodan poklon povodom obilježavanja 20 godina Republike Srpske predsjedniku Miloradu Dodiku i episkopu banjalučkom Jefremu uručio je patrijarh srpski Irinej.

Svečanost dodjele odlikovanja održana je u Palati Republike u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, potpredsjednika Srpske Emila Vlajkija i Enesa Suljkanovića, premijera  Srpske Aleksandra  Džombića, ministara u Vladi Srpske,  premijera Srbije Mirka Cvjetkovića, prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića, ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića.

Svečanosti su prisustvovali  i član  Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović, predsjedavajući  Savjeta ministara BiH Nikola  Špirić, predsjednik  Narodne skupštine Srpske  Igor Radojičić,  sveštenstvo  Srpske pravoslavne crkve, ruska  i srpska  delegacija, te brojne druge  zvanice  iz političkog, kulturnog i javnog života RS i BiH.

Istim povodom, a prema ukazu koji je donio predsjednik Republike Milorad Dodik, Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovani su predsjednik Srbije Boris Tadić, bivši predsjednici Srpske Rajko Kuzmanović, Nikola Poplašen, Mirko Šarović i Dragan Čavić, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj, te episkopi zvorničko-tuzlanski Vasilije, banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Hrizostom, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem dodijeljen je Boračkoj organizaciji Srpske, Specijalnoj jedinici policije MUP-a Srpske, zamjeniku direktora "Optima grupe" Banjaluka Anatoliju Kiselevu i senatoru Republike Srpske Predragu Lazareviću.

Orden časti sa zlatnim zracima dodijeljen je biskupu banjalučkom Franji Komarici, a posthumno rabinu Jevrejske zajednice u Republici Srpskoj Jozefu Atijasu.

Orden Njegoša prvog reda uručen je redovnom profesoru na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Stevi Pašaliću, rukometašu Rukometnog kluba "Barselona" Danijelu Šariću i sportskom radniku Miroslavu Petričeviću.

Svečanost dodjele odlikovanja održana je u Palati Republike. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije