BiH

Džaferović: BiH zajedno sa EU brže i lakše do respiratora

Džaferović: BiH zajedno sa EU brže i lakše do respiratora
Foto: Arhiva | Džaferović: BiH zajedno sa EU brže do respiratora

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku Evropske unije za pomoć BiH u iznosi od 80,5 miliona evra namijenjenoj za zdravstveni sektor i podršku ekonomiji.

"Osim ove pomoći, posebno je značajno da će Evropska unija omogućiti Bosni i Hercegovini da pristupi Sporazumu o zajedničkoj nabavci medicinske opreme potebne za borbu protiv korona virusa. To će nam omogućiti da brže i lakše, zajedno sa članicama EU, nabavimo respiratore i drugu medicinsku opremu - kazao je Džaferović.

On se posebno zahvalio evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju, s kojim je na ovu temu telefonom razgovarao prošle sedmice.

"Jedna od tema mog prošlosedmičnog razgovora sa komesarom Varheljijem bila je upravo omogućavanje Bosni i Hercegovini da zajedno sa zemljama EU učestvuje u nabavci respiratora. Zaista sam obradovan informacijom da je EU odlučila da i na ovakav način pomogne BiH", istakao je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva naglasio je da od nadležnih institucija BiH očekuje da hitno reaguju i ispoštuju ubrzanu proceduru za pristupanje ovom sporazumu sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije