BiH

Pratite nas na Google news

Erdoan: Jedini cilj Turske uspostavljanje mira i prosperiteta na Balkanu

Erdoan: Jedini cilj Turske uspostavljanje mira i prosperiteta na Balkanu
Foto: Tanjug | Erdoan: Jedini cilj Turske uspostavljanje mira i prosperiteta na Balkanu
Tanjug

SREMSKA RAČA - PredsJednik Turske Redžep Tajip Erdoan poručio je, sa obIlJežavanja početka izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, da je danas istorijski trenutak za Srbiju, BiH i Tursku, kao i da je jedini cilj Turske uspostavljanje mira i prosperiteta na Balkanu.

Erdoan je poručio da se nikad ne smije zaboraviti da su ove teritorije u posljednjih 25 godina pretrpjele velike bolove i patnje, plaćajući velike cehove.

"Zbog toga smo u obavezi da izgradimo budućnsot tako što svoje različitosti nećemo vidjeti kao faktore nekih sukoba, već kao svoje bogatstvo", istakao je Erdoan.

Zbog toga, podvukao je, trebalo bi da se unapređuje saradnja među zemljama, te izrazio uvjerenje da će se nastaviti broj zajedničkih projekata.

"Mi smo danas svi zajedno svjedoci jednom istorijskom trenutku među našim zemljama i veoma sam ponosan zbog toga što se danas okončava 12 važnih projekata", rekao je Erdoan obraćajući se okupljenim građanima u Sremskoj Rači.

Erdoan je podsjetio da su se početkom 2018. godine u Istanbulu sastali on, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović, tada član Predsjedništva BiH, koji je, kaže,otvorio put za realizaciju projekta izgradnje autoputa.

"Odmah nakon tog sastanka smo uložili velike napore kako bismo realizovali projekat mira na Balkanu", rekao je Erdoan i zahvalio se Vučiću, koga je nazvao dragim prijateljem, kao i članovima Predsjedništva BiH.

Predsjednik Turske je istakao da je most preko Save, čiji se temelj danas postavlja most prijateljstva, jer zaista ima posebbnu vrijednost za cijeli region.

Erdoan je naveo da ima velika očekivanja od turske kompanije "Tašjapi", koja radi na izgradnji puta, da će projekat završiti u što kraćem roku i na najbolji način.

On je naveo i da su istorijska i kulturna baština Turske i Srbije zajedničko bogatstvo i da svaki spomenik na ovim prostorima predstavlja mogućnost za solidarnost i saradnju.

"Zbog toga smo u obavezi da izgradimo budućnsot tako što ćemo iskoristiti našu inspiraciju, nadahnuće, moć i hrabrost koju crpimo iz naše bogate prošlosti", reko je Erdoan.

U tom smislu, naveo je da dokaz tome i obnova Ramske tvrđave, jedan od bisera Dunava, koji je pomogla Turska, preko agencije TIKA, koja bi trebalo da doprinese povećanju turističkih potencijala u regionu.

Naveo je da se danas postavlja i kamen temeljac za izgradnju puta Novi Pazar - Tutin.

Erdoan je spomenuo i Šemsudima Kučevića, predsjednika opštine Tutin koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći na putu Novi Pazar - Tutin, par dana nakon njegove posjete Srbiju i Raškoj oblasti 2017. godine, i njegovoj porodici izrazio saučešće.

Takođe, naveo da se tokom njegove posjete realizuju još neki projekti - između ostalog, otvoreno je nekoliko fabrika, postavljen kamen temeljac za fabriku Feka Automotiv, obnovljena Valide džamija u Sjenici...

"Želim da sve investicije budu od koristi svima nama. Turska će nastaviti da uvećava svoje investicije širom Srbije", poručio je Erdoan.

On je, na kraju, još jednom zahvalio Vučiću na gostroprimstvu koje mu je ukazao.

"Nadam se da ćemo izgraditi jednu mnogo bolju budućnost", zaključio je Erdoan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije