BiH

Pratite nas na Google news

Govedarica: Srpska ne bi imala koristi ukoliko bi Srbi napustili institucije BiH

Govedarica: Srpska ne bi imala koristi ukoliko bi Srbi napustili institucije BiH
Govedarica: Srpska ne bi imala koristi ukoliko bi Srbi napustili institucije BiH
Srna

DERVENTA - Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ocijenio je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, pozivom srpskim strankama da napuste institucije BiH, pokušava da otvori pitanje od kojeg Srpska i njeni građani neće imati koristi.

"Ukoliko bi došlo do povlačenja srpskih ministara, njihove pozicije u Savjetu ministra BiH branili bi zamjenici, što znači Bošnjaci i Hrvati. Kakve bi tada odluke bile? Sigurno ne u interesu srpskog naroda i Republike Srpske", rekao je Govedarica Srni.

On je podsjetio da su nova pravila uvedena izmjenama poslovnika o radu Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, nakon takozvane "Lajčakove krize".

Govedarica smatra da poziv predsjednika Republike Srpske u ovom trenutku predstavlja "paušalno iznošenje stavova, dodatno dolivanje ulja na vatru i krajnje neozbiljno ponašanje".

"Ovdje se postavlja pitanje - na koji način donositi odluke u korist Srba koji žive u BiH? Mi ćemo kao što smo najavili da redefinišemo odnose na nivou BiH, da otvorimo poglavlje novih odnosa i novo političko pozicioniranje u Savjetu ministra BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Govedarica.

On je ocijenio da najava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o pokretanju revizije tužbe BiH protiv Srbije predstavlja nasilničko ponašanje, jer iza toga ne stoji BiH.

"BiH ne stoji iza takve najave. Članovi Predsjedništva BiH su podijeljeni. U ovom slučaju Izetbegović nema podršku ostala dva člana Predsjedništva BiH. To je pokušaj da se dodatno zaoštre konflikti i otvori novo krizno pitanje u BiH, da dođe do destabilizacije u BiH i regionu", smatra Govedarica.

On je istakao da je Dejtonski mirovni sporazum ključ kako svi narodi u BiH mogu da žive.

"Dejton je definicija da BiH može da živi na bazi dogovora. Pitanje federalizacije BiH i sve izjave hrvatskih predstavnika nakon sjednice Hrvatskog narodnog sabora nemogući su trenutno i sve dok ovakva BiH postoji", rekao je Govedarica.

On je najavio da će SDS uputiti u skupštinsku proceduru deklaraciju o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer smatra da o tome treba da raspravlja Narodna skupština Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas predstavnike SDS-a, PDP-a i NDP-a, koji su u koaliciji sa SDA na nivou BiH, da bez odlaganja napuste zajedničke institucije BiH do isteka roka predviđenog za mogućnost obnove postupka BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Ukoliko /bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir/ Izetbegović ostane pri svom stavu i podrži reviziju postupka protiv Srbije, pozivam SDS, PDP i NDP da trajno napuste zajedničke institucije BiH, što će učiniti i predstavnici SNSD-a. Mislim da oklijevanje stranaka takozvanog Saveza za promjene ohrabruje samog Izetbegovića u ovom, po regionalnu stabilnost, riskantnom i potpuno nepotrebnom potezu", upozorio je predsjednik Rerpublike Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije