BiH

Halilagić: Mahmuljin je mogao da smijeni komandanta "El mudžahedina"

Halilagić: Mahmuljin je mogao da smijeni komandanta "El mudžahedina"
Foto: Arhiva | Halilagić: Mahmuljin je mogao da smijeni komandanta "El mudžahedina"

SARAJEVO - Na suđenju komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, svjedok odbrane Jusuf Halilagić izjavio je da je komandant Trećeg korpusa mogao smijeniti i oduzeti čin komandantu odreda "El mudžahedin", ukoliko bi ocijenio da je prekršio disciplinske propise.

Halilagić, koji je tokom rata bio na mjestu pomoćnika komandanta Trećeg korpusa za pravna pitanja, kao i predsjednik Disciplinskog suda u ovom korpusu, rekao je da je to "samo njegov hipotetički odgovor", pošto smatra da Mahmuljin nije imao komandu nad odredom "El mudžahedin".

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Sedin Idrizović pokazao je dokument u kome je, između ostalog, navedeno da su komandanti Trećeg i Sedmog korpusa nadležni i odgovorni za ponašanje stranih državljana u zoni odgovornosti ova dva korpusa.

Svjedok je rekao da veći dio rata nije znao da su "šur" i "emir" nazivi za komandu, odnosno komandanta odreda "El mudžahedin", ističući da niko iz tog odreda nikada nije dolazio u odjeljenje za pravne poslove u komandi Trećeg korpusa, a ni na referisanja kod komandanta, bar kada je on bio prisutan.

"Često sam bio na referisanjima kod komandanta. Na tim referisanjima, nisam siguran, ali mislim da nikada niko nije bio iz odreda `El mudžahedin`, mada, nekada je bilo i veoma mnogo ljudi", naveo je Halilagić.

On je dodao da se ne sjeća da je neko na tim sastancima komandantu referisao o slučajevima povrede međunarodnog ratnog prava.

Odgovarajući na pitanja odbrane, Halilagić je pojasnio da je Disciplinski sud Trećeg korpusa postupao po pravilniku koji je preuzet iz JNA, za koji je rekao da je bio teško primjenjiv u ratnim uslovima.

Halilagić je naglasio da su za povredu discipline bile propisane mjere koje su išle od opomene i ukora pa do stopiranja napredovanja u službi i određivanja mjera zatvora u trajanju do dva mjeseca, što je bila i najstroža kazna, koju Disciplinski sud ovog korpusa, koliko se sjeća, nikada nije izrekao.

Svjedok je rekao da se taj sud bavio samo disciplinskim prekršajima, a da je za krivična djela bio nadležan vojni sud.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. januar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije