BiH

Terorizam u BiH: Hronologija najgorih napada

Terorizam u BiH: Hronologija najgorih napada
Terorizam u BiH: Hronologija najgorih napada

Stravično ubistvo koje se protekle noći desilo u Rajlovcu, a čiju pozadinu čine vjersko-ideološke pobude, nažalost nije prvo, a strahuje se ni posljednje takvo krvoproliće u Bosni i Hercegovini.

- Prvi poslijeratni napad koji je tokom istrage povezan sa radikalnim islamistima dogodio se u Banovićima krajem 1995. godine, kada je nestao službenik UNPROFOR-a William Jefferson. Istražitelji su njegovo tijelo otkrili nakon serije razgovora službenika Federalnog istražnog biroa sa Ali Hamadom u zeničkom zatvoru.

 - Drugi i jedan od najtežih napada u postratnoj BiH dogodio se sredinom septembra 1997. godine u Mostaru, aktivirana auto- bomba, 29 osoba teže ili lakše povrijeđeno, među kojima i trojica policajaca.

Napad u Mostaru bio je prvi terorističkiakt u BiH.

Istraga je utvrdila da su ovaj jezivi napad izveli Ali Hamad, Ahmed Zuhair, Saleh Nedal i Vlado Popovski, a dvojica napadača imala su direktne veze sa Al Kaidom. Ahmed Zuhair je kasnije uhapšen u Јemenu i prebačen u američku bazu Gvantanamo na Kubi.

Istraga doduše nikada nije do kraja rasvijetlila ovaj slučaj pa se do danas sa sigurnošću ne zna da li je napad u Mostaru bio isključivo vjerski motivisan ili je, kako se nagađalo, predstavljao osvetu jednog od članova grupe za zlostavljanja koja je, navodno, pretrpio u logoru HVO-a.

 - Stravičan pokolj dogodio se u selu Kostajnici kod Konjica, 2002. godine, kada je Muamer Topalović na Badnje veče upao u kuću porodice Anđelić i ubio oca, majku i kćerku, a sina teško ranio. Topalović je tokom sudskog procesa priznao da je ubistva počinio iz vjerskog fanatizma, za šta je osuđen na 35 godina zatvora.

 - Godine 2007. ostao je zabilježen slučaj Mirsada Bektaševića zvanog Maksimus, koji je sa još tri osobe osuđen zbog planiranja bombaškog napada na neidentifikovanu metu u Evropi. Policija je u njegovom stanu u Sarajevu pronašla eksploziv, pištolj, municiju i DVD s uputstvom kako napraviti bombu. Tada se pretpostavljalo da je meta napada trebalo da bude Američka ambasada u Sarajevu.

- Godinu dana kasnije, krajem 2008., dogodilo se novo krvoproliće, kada je aktivirana eksplozivna naprava postavljena u poslovno-prodajnom centru FIS u Vitezu. Ubijena jedna osoba, povrijeđeno šest, od kojih jedna teže.

Iste godine u martu, u Sarajevu i Bugojnu uhapšena je grupa Rijada Rustempašića, kojoj se sudi za pripremanje terorističkih napada na objekte Vlade RS, Katoličke crkve, jedinica EUFOR-a i Oružanih snaga BiH koje su upućene u Irak.

- Jedan od najgorih terorističkih napada u BiH dogodio se u junu 2010. godine, u Bugojnu, kada je grupa radikalnih islamista digla u zrak policijsku stanicu. Eksplozivna naprava postavljena na zid Policijske uprave u Bugojnu. Poginuo policajac

Tarik Ljubuškić, dok je šest osoba povrijeđeno.

Akteri ovog napada su uhapšeni i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, a glavnim organizatorom se smatra Haris Čaušević zvani Oks. 

- Sarajevo je u oktobru 2011. godine potresao teroristički akt koji je izveo Mevlid Јašarević pucanjem na Ambasadu SAD, prilikom čega je ranio jednog policajca. Agonija ispred američke ambasade trajala je oko pola sata, a napadač je savladan brzom akcijom specijalaca kada je pogođen u nogu.

Jašarević je bio pripadnik vehabijskog pokreta, a istraga je potvrdila da je više puta boravio u poznatom vehabijskom uporištu u Gornjoj Maoči kod Brčkog.

Jašarević je osuđen na 15 godina zatvora.

- U aprilu ove godine Nerdin Ibrić upao je u policijsku stanicu u Zvorniku i ubio pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Đurića, te ranio njegove kolege Željka Gajića i Steva Milovanovića.

Napadač je ubijen u razmjeni vatre, a napad je okarakterisan kao 'pucanj u RS' i teroristički akt, iako su u javnost izašle i informacije da su oca Nerdina Ibrića početkom rata u BiH ubili upravo pripadnici zvorničke policije i drugih paravojnih jedinica iz Srbije, te da je ovo bio čin osvete.

Istraga je takođe pokazala i da se Ibrić posljednih mejseci prije napada družio sa pripadnicima vehabijskog pokreta.

- Najnoviji u nizu terorističkih napada dogodio se sinoć u Rajlovcu, kada je Enes Omeragić, opet blizak vehabijskom pokretu,ubio pripadnke Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića, čime je još jednom potvrđeno da je radikalni islam postao opasan problem za Bosnu i Hercegovinu i da država mora naći načina da zaustavi dalje širenje nasilnog ekstremizma.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije