BiH

“Intervencijom svih nivoa vlasti obezbijeđeno dovoljno hrane”

“Intervencijom svih nivoa vlasti obezbijeđeno dovoljno hrane”
Foto: N.N. | “Intervencijom svih nivoa vlasti obezbijeđeno dovoljno hrane”
Srna

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac poručio je večeras da je, intervencijom svih nivoa vlasti u BiH, obezbijeđena dovoljna količina hrane u situaciji izazvanoj epidemijom virusa korona.

"Obezbijeđeno je dovoljno hrane za ljude, ali i za stoku. Radimo na tome da se obezbijedi što lakši protok za sjemena za proljetnu sjetvu, đubriva i druga zaštitna sredstva. Zadovoljan sam kako u ovom trenutku funkcioniše spoljnotrgovinski promet sa zemljama CEFTA i EU", izjavio je Košarac.

On je naveo da je prvih dana epidemije bilo zastoja u spoljnotrgovinskom prometu kojeg sada nema, zahvaljujući brzoj reakciji svih nivoa vlasti.

"U svakodnevnom kontaktu sam sa predstavnicima Sekretarijata CEFTA i uspjeli smo da na osnovu naših zahtjeva definišemo vitalne proizvode za BiH, ali i za sve druge zemlje članice CEFTA, obezbjeđujući zelene prioritetne linije da se roba nesmetano kreće", rekao je Košarac za RTV Federacije BiH.

On je naglasio da je shodno tome dao zadatak Kancelariji za veterinarstvo da angažuje veterinare 24 časa, zbog čega danas nema zastoja spoljnotrgovinskog prometa.

"Na osnovu analiza koje je radila Spoljnotrgovinska komora BiH uviđamo da je obim spoljnotrgovinske razmjene za prva tri mjeseca ove godine u odnosu na 2019. nešto manji, za 6,67 odsto. To dovoljno govori da je na neki način stabilna spoljnotrgovinska razmjena", rekao je Košarac.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je ukazao da egzaktni podaci pokazuju da Italija, koja je drugi spoljnotrgovinski partner BiH, ove godine za prva tri mjeseca bilježi 28 odsto manji obrt u odnosu na 2019, što dovoljno govori o tome da postoje poremećaji.

Kada je riječ o ukidanju taksa samoproglašenog Kosova na robu iz BiH, Košarac je podsjetio da je uvođenje ove mjere predstavljalo jednostranu odluku Prištine i kršenje sporazuma CEFTA.

On je naveo da je promet sa tim tržištem u 2017. godini iznosio 132 miliona KM, a u 2019. godini nakon jednostranog uvođenja taksa jedan milion KM.

"Moram istaći da 58 preduzeća posluje sa tim tržištem i bilo bi značajno da uspostavimo adaptirane odnose i da naši privrednici nastave izvoz na to tržište", rekao je Košarac.

Govoreći o mjerama preduzetim na sprečavanju širenja virusa korona, on kaže da su svi nivoi vlasti predano radili svih ovih dana kako bi se omogućio adekvatan tretman za lica zaražena virusom korona.

Prema njegovim riječima, prioritetni ciljevi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH su očuvanje zdravstvenog sektora.

"Svi smo svjedoci da su mjere bile adekvatne i da danas nemamo značajniji problem kao što to imaju neke zemlje EU, poput Italije. Biće izuzetno velike posljedice na privredu s obzirom da značajni resursi u BiH ne rade", rekao je Košarac, navodeći kao primjer turizam.

On je podsjetio da je danas održao video-konferenciju sa nadležnima u turističkoj branši koje je upoznao o projektima koje žele da sprovode USAID i EBRD u smislu saniranja posljedica epidemije virusa korona na ovu branšu.

Govoreći o problemu odlagališta nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora u Hrvatskoj na granici sa BiH, on je rekao da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara podnio pisanu informaciju koja je usvojena.

"Mi u svakom slučaju nećemo odustati od naših stavova, a to je da je neprihvatljivo da na području Trgovske gore bude odlagan radioaktivni materijal jer to može štetiti zdravlju oko 250.000 ljudi u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", istakao je Košarac.

On je naveo da je sa nadležnim hrvatskim ministrom razgovarao o tom pitanju i da nije uvjeren da će Hrvatska odustati od svojih planova.

"Kao što Hrvatska neće odustati, tako nećemo odustati ni mi od našeg prava i borićemo se legitimno, čuvajući bilateralne odnose sa tom zemljom. Uključićemo diplomatsku mrežu u potpunosti i sve naše konekcije sa važnim adresama EU", rekao je Košarac.

On je najavio formiranje koordinacionog i ekspertskog tima o tom pitanju kako bi struka na osnovu naučnih istraživanja došla do utvrđenih nalaza da je ta lokacija nesigurna za smještaj radioaktivnog otpada.

"Ukoliko ne postoji drugi način, kao resorni ministar ne isključujem mogućnost da, u saradnji sa entitetskim ministrima, Savjetu ministara ponudimo i neophodnost formiranja pravnog tima za eventualnu arbitražu", rekao je Košarac. /kraj/bm/ljlj

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije