BiH

Ispoštovan politički dogovor, stručnost u drugom planu

Ispoštovan politički dogovor, stručnost u drugom planu
Ispoštovan politički dogovor, stručnost u drugom planu
J. Šarac

TUZLA - Poslanici Skupštine TK juče su, s neznatnom većinom glasova izglasali povjerenje budućim ministrima iz SDA i SBiH i jednom nestranačkom kandidatu, koje je predložio mandatar Vlade TK Enes Mujić.

Iz Stranke za BiH zadržani su ministri iz prošlog saziva - ministar policije Sead Omerbegović, finansija Sead Bećirović, obnove i povratka Sead Mujanović i prostornog uređenja Jadranka Miraščić, dok je iz SDA zadržan jedino ministar za boračka pitanja Bahrija Mehurić.

Za ministra pravde imenovana je Jasminka Mijatović, obrazovanja Mirzeta Hadžić-Suljkić, industrije Sahudin Ograšević, trgovine i turizma Zoran Milić, zdravstva Asim Musić i rada i socijalne politike Faruk Vikalo.

Za je glasalo 20 od 34 poslanika, dok su uzdržani bili dosadašnji ministar zdravstva Muradif Šarić (SBiH), Izet Jajičević i Mersed Šerifović iz stranke Radom za boljitak i poslanik iz SDP-a Refik Ahmedinović, a kategorički protiv su bili poslanici SDP-a.

Poslanici SDP-a nisu zadovoljni kadrovskim rješenjima i ocjenjuju da budući ministri neće moći ispuniti očekivanja i obaveze. Naime, tvrde da među budućim ministrima ima onih koji su bez odgovarajućeg iskustva, poput ministra pravde, koja je u pravosuđu radila tek godinu i po i to radi polaganja pravosudnog ispita, ili ministra zdravstva koji ne ispunjava uslove niti da bude direktor zdravstvene ustanove.

U stranci Radom za boljitak neprimjerenim smatraju da polovina sastava nove vlade budu ministri iz prošlog saziva, čijim radom nisu zadovoljni.

Skupština, izuzev nekoliko poslanika, koji su javno istupili za govornicom, nije se željela baviti činjenicom da se protiv premijera Enesa Mujića još vodi krivični postupak zbog zloupotrebe položaja u vrijeme dok je bio načelnik Banovića.

`Optužnica ne smeta sve dok proces ne bude potpuno završen. Očigledno se radi o dugotrajnom političkom procesu, ali to krivično djelo je zastarjelo, jer se radi o dodjeli zemljišta 1996. godine. Od Vlade TK ne treba očekivati da bude vlada eksperata kao državna. Za sastav Vlade ja i moja partija preuzimamo rizik`, izjavio je Mujić.

Nije uzeta u razmatranje niti mogućnost sukoba interesa ministrice obrazovanja, čiji je muž suvlasnik tuzlanskog saobraćajnog preduzeća, koje vrši prevoz učenika.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije