BiH

Pratite nas na Google news

Ivanić: O reviziji tužbe ne postoji konsenzus Predsjedništva BiH

Ivanić: O reviziji tužbe ne postoji konsenzus Predsjedništva BiH
Ivanić: O reviziji tužbe ne postoji konsenzus Predsjedništva BiH
Tanjug

BANJALUKA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uvjeren je da BiH ne može da podigne tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde jer o tome ne postoji saglasnost tročlanog Predsjedništva.

Ivanić je precizirao da je evidentno da bošnjački član tog tijela Bakir Izetbegović, hrvatski Dragan Čović i on imaju različite poglede, te da u tom slučaju to ne može biti tužba u ime države BiH.

On je, kako su prenijeli mediji u BiH, objasnio da je svaka revizija kao novi slučaj i za nju je potrebno donijeti nove odluke nadležnih organa.

Ivanić je rekao da uopšte ne vidi pravnu mogućnost da dođe do tužbe protiv Srbije, posebno ističući problematiku potencijalnih negativnih političkih aspekata.

"Prisvajanje imena BiH, govorenje u ime BiH od samo jedne strukture, zaoštravanje tenzija, ne vidim nijedan mogući pozitivni efekt koji bi neko mogao da izvuče", dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On smatra da se provodi vrijeme na potpuno nevažnim i osjetljivim pitanjima, a da se malo misli o suštini i stvarnom životu.

Ivanić je rekao da očekuje pojačavanje tenzija ukoliko dođe do revizije tužbe, te da će posljedice toga biti ozbiljna kriza.

"Mi smo robovi stanja gdje se zacrtaju pozicije i gdje se ne razmišlja o posljedicama. Ne vidim niti jedan pozitivan efekat svega ovoga", rekao je Ivanić uvjeren da će doći do nove krize koja će biti ozbiljnija nego li sve što se dešavalo u vezi sa referendumom ili obilježavanjem Dana Republike Srpske.

"Ovo bi mogla biti veoma ozbiljna kriza i nadam se da će svi učesnici ovoga moći hladne glave da sjednu i pokušaju da pronađu kompromisno rješenje. Ja sam ranije razgovarao sa svim ambasadorima u BiH i rekao svoj stav. Smatram da će najveća politička žrtva biti oni koji su sve ovo zakuvali", poručio je Ivanić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije