BiH

Izetbegović: Put BiH u NATO u Dodikovim rukama

Izetbegović: Put BiH u NATO u Dodikovim rukama
Foto: N.N. | Izetbegović: Put BiH u NATO u rukama Dodika
Dejan Šajinović

BRISEL - NATO je uslovom iz Talina o upisivanju vojne imovine dao u ruke Miloradu Dodiku, predsjedniku RS da odlučuje o evroatlantskim integracijama BiH, rekao je danas Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH uoči sastanka zemalja antiterorističke koalicije na NATO Samitu u Briselu.

On je rekao da je time NATO dao odluku u ruke čovjeka koji je otvoreno protiv članstva BiH u toj organizaciji.

"Nama redovito kažu da je talinski uslov, odnosno knjiženje perspektivne vojne imovine, uslov za MAP. Mi smo tu učinili koliko smo mogli. To je nažalost dato u ruke čovjeku koji je protivnik aktivacije MAP-a. Upravo predsjednik Republike Srpske ne registruje imovinu i time sprečava put BiH ka članstvu u NATO. Treba se izvući iz tog začaranog kruga. NATO je sam sebi napravio tu stvar, da onaj ko je protivnik NATO integracija BiH može da koči BiH", rekao  je Izetbegović.

Na pitanje da li je samo Dodik kriv zbog zastoja na NATO putu, rekao je da je BiH komplikovana zemlja sa mnogo nivoa vlasti i da je očigledna potreba da njenu strukturu treba pojednostaviti.

"Imamo 13 ustava, 14 parlamenata, 650 parlamentaraca, 14 vlada, preko 150 ministara i svi se bore za neku vlast. To je trebalo da bude jedan privremeni sistem, načinjen prije 22 godine. To nam valja prevazići i pojednostaviti BiH jer svi ti faktori, kao što su koalicije koče, jer redovito unutar njih počinje borba za vlast. Ovakav sistem omogućava bujanje nekih snaga koje su protiv BiH. Valja pojednostavljavati taj sistem", rekao je Izetbegović.

Govoreći o današnjem skupu o antiterorističkoj koaliciji s NATO, čiji je BiH član, Izetbegović je rekao da je BIH dugo bila primalac razne međunarodne pomoći kojoj su druge zemlje pomagale da se stabilizuje. „BiH sada postaje kontributor. Zemlja koja daje pomoć diljem svijeta. BiH očekuje da se poštuje kao iskren partner koja treba da ojača svoju poziciju u NATO“,  rekao je Izetbegović.

Rekao je da očekuje da BiH, ako ne na Samitu, onda do kraja godine aktivira MAP.

"Danas ću iznijeti podatke kakvu sve kontribuciju diljem svijeta BiH daje međunarodnim misijama mira. Većina toga je u okviru NATO i zatražiću da se jedan partner ojača akvitiranjem MAP-a", rekao je on, i dodao da je to najbolji način kako NATO može pomoći BiH.

Marina Pendeš, ministarka odbrane BiH je rekla da se BiH kreće ka ispunjavanju uslova za MAP i kroz popisivanje vojnih lokacija i kroz izdvajanja za odbranu i misije u drugim zemljama. Smatra da će MAP biti aktiviran do septembra ove godine.

Zoran Zaev, premijer Makedonije, je rekao da je NATO svjestan da su u oktobru izbori u BiH i da ne želi u ovom trenutku donositi odluke koje bi mogle politički uticati na izbore.

"Očekujem da BIH dobije i kandidatski status zato što su evroatlanske integracije važne za stabilizaciju regiona", rekao je  Zaev.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 5

Besim

sve je bolje a kamoli da ne valja nato samo da maknemo vlahe , bit čemo gladni i žedni ali samo da ukinemo vlahe

tetak

ako je u rukama Dodika, onda zaboravite na članstvo. Pozdrav iz srpske Srebrenice!

DraganRankitic

Turski vođa, IzzetBey mlađi ovde konstatuje: "Imamo 13 ustava, 14 parlamenata, 650 parlamentaraca, 14 vlada, preko 150 ministara i svi se bore za neku vlast." Prema Bakiru IzzetBey-u to je navodno "trebalo da bude jedan privremeni sistem". Tu ima samo jedna kvaka. Nigde u sporazumima iz Vašingtona i Dejtona koje je potpisao i Predsednik SAD Bil Klinton a i njegov suludi babo Ali IzzetBey NE STOJI NIŠTA O NEKAKVOJ PRIVREMENOSTI. Ti sporazumi su bili PERMANENTNOG KARAKTERA i namenjeni da važe dokle god se ne promene po strikto propisanoj proceduri KOJA PODRAZUMEVA SAGLASNOST SVIH, PA I HRVATA I SRBA. Sada mlađani IzzetBey kaže: "To nam valja prevazići i pojednostaviti BiH". A kako će to da izvede, kada Hrvati i Srbi to ne žele, kako bi on hteo. Može dejtonska unija FBiH i RS (bivša Brozova veštačka tvorevina S.R. BiH) sutra da se dramatično pojednostavi. Samo da Bakir i njegov turski sarajevski lobi pristanu na uniju tri savezne države sa jasno definisanim granicama i najvišim stepenom autonomije, t.j. bez ikakvih "zajedničkih institucija" te unije, sem onih striktno propisanih u Dejtonu, ili još bolje i manje od toga. Ali to on ne bi hteo, pa sada bezočno LAŽE kako je njegov babo Ali IzzetBey to potpisivao kao PRIVREMENE SPORAZUME. Ima tih sporazuma na Internetu. Nađite u njima jednu reč "privremen" ili na engleskom "temporary", turski lažovi i ratni huškači. Nema ih, na vašu žalost. Dakle RS će postojati ne 26 godina (kao do sada) nego 126 godina i vi Turci ćete morati da pitate Srbe za sve, pa i za NATO. Ako želite da sami odlučujete, izvolite se otcepiti. Mi Srbi, a verujem i Hrvati, će vas sa zadovoljstvom pustiti da otcepite vaš turski deo FBiH i pravite vašu tursku državu, koja onda može biti član čega god vi hoćete. Ali nas više ni u šta nećete "učlaniti" protiv naše volje. Samo to Bakire treba priznati vašim turskim biračima, koje lažete već tri decenije.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije