BiH

Izetbegović sa Guterešom: BiH ostavarila napredak prema EU

Izetbegović sa Guterešom: BiH ostavarila napredak prema EU
Foto: Predsjedništvo BiH | Izetbegović sa Guterešom: BiH ostavarila napredak prema EU

NJUJORK - Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sastao se u Njujorku s generalnim sekretarom UN-a Antonijom Guterešom, kojeg je informisao o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i napretku koji je BiH ostvarila na putu ka evroatlantskim integracijama.

Izetbegović je istakao da BiH očekuje dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, te aktivaciju MAP-a na putu prema NATO-u.

Gutereš je čestitao Izetbegoviću na napretku koji je BiH ostvarila na putu prema EU i pohvalio napore koji se ulažu u reformskim procesima.

“Saradnja Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija obostrano je ocijenjena vrlo dobrom”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Oni su istakli posebnu važnost projekta „Dijalog za budućnost – promocija suživota i različitosti u Bosni i Hercegovini“, koji bi se u drugoj fazi trebao proširiti i na zemlјe regije.

Izetbegović je potcrtao posvećenost Bosne i Hercegovine provođenju UN-ovog Programa održivog razvoja „Agenda 2030“.

U delegaciji Bosne i Hercegovine bili su Ivica Dronjić, ambasador BiH pri UN-u, i Dijana Čekić, savjetnica člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije