BiH

Pratite nas na Google news

“Izetbegović skreće pažnju sa problema u SDA”

“Izetbegović skreće pažnju sa problema u SDA”
“Izetbegović skreće pažnju sa problema u SDA”
D.Š., Srna, FOTO: N.N.

BANJALUKA – Revizija tužbe za genocid protiv Srbije narušava dobre odnose u BiH i skreće pažnju sa problema koje Bakir Izetbegović ima u svojoj stranci, rekao je Radovan Višković, šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

„Mislim da ova tužba predstavlja bacanje prašine u oči građanima FBiH i pokušaj sakrivanja činjenice da u FBiH parlamentarna većina gotovo da ne i postoji, a i u parlamentu BiH je upitna. Kada nemate rješenje za životna pitanja onda pribjegavate politizaciji ovih pitanja koja mogu da izazovu ogromne probleme građanima BiH“, rekao je on.

Dodao je da SNSD smatra da je ova tužba, koja otvara pitanje koje je prije mnogo godina sudski riješeno, loš odgovor na politiku dobrosusjedskih odnosa koje sa BiH pokušavaju graditi predsjednik i premijer Srbije.

Apelovao je na međunarodnu zajednicu i na ambasade u BiH da apeluju na Izetbegovića da odustane od pokretanja ovog postupka, te ih je pozvao da učine sve da do ovog postupka ne dođe.

Odluka o referendumu biće objavljena u službenom glasniku

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će odluka o sprovedenom referendumu o Danu Republike biti objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.

"Ova odluka će bez ikakvih spekulacija biti provedena. Ispoštovaćemo to vrijeme i odluka će biti objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske onako kako vrijeme predviđa i ta priča sa referendumom biće okončana", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je referendum trebao Republici Srpskoj, on je sproveden, a sa sutrašnjim glasanjem u Narodnoj skupštini biće stavljena tačka na priču o referendumu.

Govoreći o situaciji u Željeznicama Republike Srpske, Višković je rekao da je stanje u ovom javnom preduzeću kakvo je danas - neodrživo.

On je podsjetio da Svjetska banka radi elaborat restruktuiranja Željeznica Republike Srpske koji još nije završen.

"Činjenica od koje niko ne može pobjeći jeste da u Željeznicama Republike Srpske ima određen broj radnika viška. Željeznice da bi pozitivno poslovale, ne mogu to iznijeti na svojim plećima", istakao je Višković.

On je dodao da se SNSD zalaže za smanjenje broja zaposlenih radnika u ovom preduzeću, ali ne po cijenu da ljudi idu na ulicu i da im egzistencija bude dovedena u pitanje, već da u nekom kontinuiranom smanjenju, u narednih nekoliko godina dođe do optimalnog broja zaposlenih, a to je varijanta otpremnina, prirodnog odliva, penzionisanja uz mjeru dalje zabrane zapošljavanja u Željeznicama Republike Srpske...

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije