BiH

Karan: Odluke donose tri stranca pod palicom međunarodne zajednice i Bošnjaka

Karan: Odluke donose tri stranca pod palicom međunarodne zajednice i Bošnjaka
Foto: BIRN | Karan: Odluke donose tri stranca pod direktnom palicom međunarodne zajednice i Bošnjaka

BEOGRAD - Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da nije primjereno niti normalno da u Ustavnom sudu BiH odluke donose tri stranca koja su pod direktnom palicom međunarodne zajednice i bošnjačke političke elite.

"Tvrdim da su pod direktnom palicom međunarodne zajednice, nažalost i bošnjačke političke elite. Potpuno su u funkciji preoblikovanja državnog uređenja BiH i putem Ustavnog suda žele da BiH pretvore u unitarnu državu", rekao je Karan za RTS.

On, je povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom se poljoprivredno zemljište Republike Srpske pretvara u vlasništvo BiH, naglasio da BiH nema imovinu i da je imovina vlasništvo entiteta.

Karan je rekao da su srpski predstavnici zajedno sa predstavnicima hrvatskog naroda usaglasili tekst prijedloga zakona da se umjesto trojice stranih sudija uvedu domaće sudije u Ustavni sud BiH.

Na pitanje do kada će potrajati neučestvovanje Srba u donošenju odluka u institucijama u Sarajevu, Karan je rekao da je to korištenje ustavno-pravnih i politički legalnih i legitimnih mehanizama Republike Srpske, njenih predstavnika i u Srpskoj i na nivou BiH i da se time sprečava antidejtonsko djelovanje u BiH.

"Republika Srpska u svim ovim događajima štiti Ustav, ovdje se ne događa ništa dramatično. Ako je nešto dramatično, to je da mi dramatično čuvamo Ustav i Republike Srpske i BiH", istakao je Karan.

On je ukazao da BiH ima šansu, ali samo ako domaći lideri budu donosili odluke.

"Ovo je test za domaće lidere da donesu samostalnu odluku, jedan od ključnih testova da se dogovore da u Ustavnom sudu BiH odluke donose naši pravnici, naši predstavnici i svojim autoritetom ćemo prihvatati te odluke koje budu zajedničke", rekao je Karan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije