BiH

Pratite nas na Google news

Mlada partizanka iz čitanke

Mlada partizanka iz čitanke
Mlada partizanka iz čitanke
Dinka Kovačević

PRIJEDOR - Osamdesetogodišnja Milja Marin, legendarna partizanska bolničarka sa još legendarnije fotografije Žorža Skrigina, danas u poodmaklim godinama sa suprugom Perom Marinom, nosiocem partizanske spomenice iz 1941. godine, živi u malom stanu u prijedorskom naselju Pećani.

Fotografija kojom je ovjekovječen lik mlade partizanke sa puškom na ramenu i sa osmijehom na licu, simbol mladosti, obišla je svijet. Ona je reprodukovana u školskim čitankama, ratnim monografijama, plakatima u ondašnjim omladinskim i drugim listovima, ali i na omladinskim radnim akcijama i paradama po cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

Milju Marin, rođenu Toroman, je daleke 1943. godine u zimu fotografisao legendarni fotograf Žorž Skrigin i to na Knežpolju podno planine Kozare, gdje se našla sa partizanskom četom.

Imala je samo 17 godina, ali kaže da i danas pamti trenutak kada je nastala legendarna fotografija.

`Bilo je hladno. Partizani i zbjeg sa narodom i goli i bosi. U naš kraj koji se tada odupirao daleko nadmoćnijim neprijateljima, ustašama i fašistima, došla je glumačka trupa u kojoj je bio i Žorž Skrigi. Iz kolone partizana izdvojio je nas pet djevojaka koje smo bile bolničarke u partizanskom sanitetu. Ne znam zašto, ali oko mu je zapelo baš za mene. Rekao mi je da iziđem iz kolone jer će me fotografisati`, prisjeća se starica.

Dodaje da je bila skromno obučena, te da joj je on dao nekakav džemper, a na rame stavio šmajser, nakrivio joj titovku na glavi, zagladio kosu i kazao da se nasmije.

`Ni danas ne znam kako mi je taj osmijeh koji je obilježio tu Skriginovu fotografiju skliznuo sa lica. Prepustila sam se emociji, mada mi nije bilo do smijeha, ali sam vjerovala da tadašnjem mom ličnom stradanju i stradanju moje porodice mora doći kraj. Nasmijala sam se, a on je od mene učinio čudo`, govori Milja Marin.

Pamti da se dugo vremena poslije Drugog svjetskog rata nije znalo ko je bezimena djevojka sa slike i da li je uopšte živa.

`Žorž Skrigin prije 64 godine na Knežpolju nije uzeo podatke o meni. Znam da mi je predložio da se priključim njegovoj glumačkoj trupi. Istina pristala sam, ali je veto stavio moj komandant Mikan Marjanović, koji je Skriginu kazao da je partizanima potrebna svaka bolničarka. Tako sam ostala, a da sam otišla bog zna gdje bih se zaustavila. Možda bih bila u rangu sa Merilin Monro`, govori Milja Marin.

Ime poznate glumice i seks simbola Amerikanke Merilin Monro Milja ne pominje uzalud.

Jer 1977. godine upravo se njen lik našao na prvom albumu poznatog sarajevskog kantautora i pjevača Dine Merlina. Uz Merilin Monro na omotu tog albuma rame uz rame i Milja Marin.

`Taj divni mladi čovjek me je posjetio kada je promovisao svoj album u Prijedoru. Ulaznice su dobila moja djeca. Bili su počasni gosti na njegovom koncertu u Prijedoru. I sada znaju sve njegove pjesme`, priča starica.

Ona je sa suprugom Perom Marinom proživjela 61 godinu bračnog staža i izrodila, kako kaže, u tri poroda petoro djece.

Ima šestoro unučadi i očekuje svoje prvo praunuče. Živi, kaže, od danas do sutra sa skromnih 300 maraka penzije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije