BiH

Pratite nas na Google news

Mur poručio: Zaustavite reviziju tužbe i skoncentrišite se na budućnost

Mur poručio: Zaustavite reviziju tužbe i skoncentrišite se na budućnost
Mur poručio: Zaustavite reviziju tužbe i skoncentrišite se na budućnost
N.N.

SARAJEVO - Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Džonatan Mure prokomentarisao je mogućnost pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. On je bh. političarima poručio da ne pokreću reviziju tužbe jer za to ne postoje uslovi.

"Podržavam traženje pravde, ali u ovakvim uslovima, kada je veoma upitna punomoć Sakiba Softića, kada nema novih dokaza i kad je moguće da će biti puno političkih posljedica bez rezultata, naš savjet je da se to zaustavi i da se sve snage skoncentrišu na budućnost", rekao je Mur.

Pohvalio je način na koji sarađuju BiH, Hrvatska i Srbija, ističući da su intenzivirani sastanci državnih zvaničnika, ali da je ipak potrebno nešto i konkretno uraditi.

"Potrebno je nešto konkretno uraditi, a ne samo govoriti o mogućnostima posebno kada nema osnova za reviziju", kazao je Mure.

Softićev mandat završen 2007?

Zaključio je da Misija OSCE-a u BiH ne govori samo u svoje ime s obzirom na to da su obavili konsultacije o ovom pitanju i s kolegama iz međunarodne zajednice.

"Za pravu i uspješnu reviziju BiH mora imati nove i konkretne dokaze. Jasno je čak i prije roka da je kasno za obnavljanje. Upitan je i Softićev mandat, a mi smo od određenih stručnjaka čuli da je njegov mandat završen 2007. godine", rekao je Mur.

Bh. političarima je poručio da odustanu od revizije tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid i da se posvete konkretnim stvarima poput Vijeća ministara BiH.

27. februara ističe rok za pokretanje tužbe

Podsjećamo, 27. februara ističe rok za pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a agent naše zemlje u ovom sporu je Sakib Softić.

BiH je tužila Srbiju 1993. godine i to kao prva država u historiji koja je tužila drugu državu zbog kršenja Konvencije o genocidu. Sud je nakon vođenja 14-godišnjeg spora odbacio odgovornost Srbije za genocid, ali je potvrdio da se u Srebrenici desio genocid.

Tako je Srbija kao prva država u svijetu proglašena krivom zato što nije spriječila genocid. Na presudu izrečenu 2007. godine nije bilo prava na žalbu, a našoj zemlji dat je rok od deset godina za podnošenje zahtjeva za reviziju.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije