BiH

Pratite nas na Google news

Na vojnicima u BiH jedna uniforma 10 godina

Na vojnicima u BiH jedna uniforma 10 godina
Foto: N.N. | Na vojnicima u BIH jedna uniforma 10 godina
Dragan Sladojević

SARAJEVO, BANJALUKA - Vojnici u BiH nose jednu uniformu i po više od deset godina, otkrivaju "Nezavisne".

Naš izvor ističe da hroničan nedostatak odjeće i obuće za profesionalna vojna lica još postoji, iako se na njega godinama upozorava.

"Stanje se već duže vrijeme ne mijenja, pa tako pripadnicima Oružanih snaga (OS) BiH, pored uniformi, fale i kabanice, čizme, jakne, košulje i slično", kaže izvor "Nezavisnih".

Kako dodaje naš sagovornik, ovaj problem lako je uočljiv svakom ko pogleda na grupu vojnika.

"Shvatićete da je situacija neprihvatljiva jer je u pitanju šarenilo - kod jednog vojnika uniforma je zelena, kod drugog izblijedjela, sasvim neke druge nijanse", zaključuje naš sagovornik.

Na ovaj problem, kako saznaju "Nezavisne", u svom izvještaju za 2018. godinu, a koji je u izradi, upozoriće i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Kako saznajemo, Šiljegović je ljetos napravio presjek stanja u prvom polugodištu i upozorio na brojne probleme.

"U tom presjeku, uz ostalo, navedeno je i nezadovoljavajuće stanje u vezi sa snabdijevanjem prehrambenim namirnicama za potrebe OS BiH, kao i nedostatak odjeće, odnosno obuće. Nakon tog Šiljegovićevog upozorenja došlo je do poboljšanja određenih stvari, što se odnosi na snabdijevanje hranom, ali je problem u vezi s uniformama još aktuelan", kaže izvor "Nezavisnih".

U Šiljegovićevom izvještaju za prošlu godinu, po našim saznanjima, naći će se još niz stavki koje ukazuju na nezahvalan položaj pripadnika OS BiH.

"I u 2018. godini, kao i prethodnih, bilo je kršenja ljudskih prava u Ministarstvu odbrane BiH, odnosno OS BiH. Pristiglo je više od 90 zahtjeva za intervenciju parlamentarnog vojnog povjerenika, pritužbi, molbi i sličnih akata", kaže naš izvor, upućen u stanje u OS BiH.

Najveći broj pritužbi, kako saznajemo, odnosio se na naknade koje nemaju karakter plate, a gdje spadaju naknada za prevoz, odvojeni život i slično.

"Bilo je i pritužbi koje se odnose na kršenje propisa u postupku postavljenja profesionalnih vojnih lica, te pritužbi koje se odnose na probleme koje profesionalna vojna lica imaju u zdravstvenom osiguranju", napominje naš izvor.

Šiljegović nije želio da komentariše naša saznanja o njegovom izvještaju.

"U izradi je izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2018. godinu, koji će ići u parlamentarnu proceduru. Dok izvještaj ne bude gotov, ne mogu davati komentar", rekao je Šiljegović kratko za "Nezavisne".

Kako ocjenjuju položaj pripadnika Oružanih snaga BiH, sa stanovišta njihove opremljenosti odjećom, obućom i ostalom opremom, pitanje je na koje nismo dobili odgovor iz Ministarstva odbrane BiH. Komentar nismo uspjeli dobiti ni od Marine Pendeš, ministra odbrane BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije