BiH

Pratite nas na Google news

Najs: Izetbegović bio nezainteresovan za reviziju

Najs: Izetbegović bio nezainteresovan za reviziju
Najs: Izetbegović bio nezainteresovan za reviziju
N.N.

SARAJEVO - Bivši haški tužilac Džefri Najs izjavio je da je lično bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću još 2015. dao savjete u vezi sa revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije, ali je on, kako kaže, pokazao veoma malo ili skoro nimalo interesa za to.

Najs za sarajevski Dnevni avaz kaže da je najprije zamoljen da pomogne u vezi sa revizijom, što je on prihvatio, a potom su pisanim putem Izetbegoviću poslati savjeti još dva puta - prvo, krajem 2015, a drugo polovinom 2016.

Međutim, kaže, ni na jedno pismo, koje su uputili on i dr. Nevenka Trom, koja je od 2000. do 2012. radila u Međunarodnom krivičnom sudu za bivši Jugoslaviju u timu Tužilaštva, nisu dobili odgovor.

Najs objašnjava da je pristao da pomogne u vezi sa zahtjevom za reviziju znajući koliko je taj poziv zakasnio, ali da od toga ništa nije ispalo jer je Izetbegović “zabranio agentu BiH Sakibu Softiću da potpisuje bilo kakav ugovor sa mnom”.

A Izetbegovićev savjetnik je poručio, precizira Najs, da ne bude uključen u tu priču.

“Tako se moja uloga svela na ništa značajnije od savjetovanja, jer niko ne može raditi na reviziji bez mandata od države”, kaže Najs.

U ovom slučaju, navodi dalje Najs, državu predstavlja “Izetbegović kao predstavnik naroda nad kojim je vršen genocid”.

“Ja nisam ni u kakvom kontaktu s njim ili bilo kojim od njegovih savjetnika. Ne znam dokle su stigli u pripremama, ali na osnovu onog što je meni poznato, ništa od onog što smo im dr. Tromp i ja godinama savjetovali nije urađeno. Ali, ako Izetbegović izađe s nekim skrivenim adutom u obliku dokaza koji će otvoriti reviziju, mi ćemo biti presrećni”, rekao je Najs.

Najs se zalaže za pokretanje revizije presude jer smatra da je, kada je pravni proces u pitanju, važno iskoristiti sve mogućnosti i iscrpiti sve pravne lijekove.

Najs smatra da je do 2007. godine tribunal imao samo jednu presudu za genocid, a da se od tada do danas dosta toga dogodilo, te da na, kako tvrdi, na stotine relevantnih dokumenata još nedostupno javnosti i ne mogu se koristiti za reviziju.

Te dokumente je, kaže, trebalo tražiti zvaničnim putem preko državih institucija BiH.

(NN, tanjug)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije