Obilježavanje 78 godina od stradanja Srba u Starom Brodu kod Višegrada

N.N.

VIŠEGRAD - U Starom Brodu, kod Višegrada, počelo je obilježavanje 78 godina od masovnog pokolja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije, koji su počinile ustaše Јure Francetića, ali uz manji broj učesnika zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona.

Vrati na vijest

Komentari 4

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Prijavi se!

Nemate napravljen nalog? Registrujte se!

Registrujte se!

Za registraciju vam je potrebna email adresa koja će ujedno biti i korisničko ime. Nakon potvrđivanja naloga putem email adrese odaberite nadimak preko kojeg će vas drugi čitaoci prepoznavati.

Nevidljivi su svi podaci koje ste upisali, kao i email adresa, osim nadimka.

Nadimak će aplikacija napraviti od dijela email adrese. To možete promijeniti nakon aktivacije naloga u dijelu za upravljenje nalogom.

Ukoliko ste prijavljeni, nalogu možete pristupiti u padajućem meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu, klikom na svoj nadimak i odabirom stavke "Podešavanja".

Vucic

Hadžić je bio glavni muslimanski ustaša u Bosni i Hercegovini.
Volja je Svevišnjeg Allaha htjela, da uz pomoć ustaša u zemlji i inozemstvu, te savezničkih vojski kucne radosni čas za sve Hrvate, katolike i muslimane. U ovom radosnom i velikom trenutnku za cjelokupni hrvatski narod, kada je osnovana samostalna i nezavisna Hrvatska Država na cijelom povijesnom teritoriju hrvatskom, kličem: Neka Allah Svevišnji poživi Poglavnika! Neka Allah Svevišnji poživi njegova Opunomoćenika i sve ustaše! Neka živi samostalna i nezavisna Hrvatska Država i hrvatski narod, dok je svijeta i vijeka, pročitao je zagrebački muftija Ismet Muftić na dan proglašnja Nezavisne države Hrvatske u Zagrebu 10. aprila 1941. pred Slavkom Kvaternikom. Pavelić je još u svom prvom proglasu emitovanom preko Italijanskog radija pet dana prije proglašenja NDH, pozvao na ustanak Hrvate, vojnike, katolike i muslimane, a Kvaternik je na dan proglašenja uputio poseban proglas hrvatskim muslimanima u kojem je kazao kako junačka Bosna i Hercegovina ulaze u sastav Hrvatske države pozvavši muslimane da džamije i domove okite barjakom Allaha i milim hrvatskim trobojnicama.

Vucic

ûûsro, bolan brnjo, znao sam da si 2pan al da si 2p ko tokmak.. mislim...
pa ovaj divanija te dere ko pjan stoju, mrtve ti svoje spavo, ba
⬇️ (y) ☼☽

spasoje.krkanovski

STARCEVICA tj. TOLJAGAILIJA tj. MANJACA USRANA
Procitaj stoko sitnog zuba jedan poucan clanak iz srBskijeh novina:

JESTE LI ČULI ZA ĐOJLENE? Pre gotovo 200 godina Srbija je iz budžeta plaćala mlade gejeve da budu LJUBAVNICI TURCIMA.
U Osmanskom carstvu postojanje muškog harema je bilo potpuno legitimno, kao i držanje ženskog harema, što su u punoj meri koristili sultani i ostali velikodostojnici. Tako su i u Beogradu u 19. veku postojali muški haremi u kojima su mladići služili za novac koji im je isplaćivan iz budžeta tadašnje Srbije.
U duhu tog vremena i beogradski vezir je imao muški harem, a mladići koji su u njemu opsluživali njega i njegovo društvo nazivani su đojleni, što se odnosilo na mlađe gej osobe. Đojleni su za boravak u muškom haremu bili uredno plaćeni, a vezir je za ove troškove dobijao novac od države, koji je tada teškom mukom izdvajao narod.

Ovaj interesantan podatak iznosi Ivan Janković, pravnik i sociolog, jedan od osnivača Fonda za humanitarno pravo, u knjizi "Kata Nesiba i komentari" (Fabrika knjiga).

"Mnogi Turci, naročito ugledniji i imućniji, držali su kao ljubavnike srpske mladiće, tzv. adžuvane ili đojlene, koji su služili za novac. Sam čestiti vezir držao ih je svu silu, a o njima se starao poseban službenik, koji je bio u istom visokom rangu kao i, recimo, kafedži-baša ili harem-ćehaja. Izdržavanje ove tevabije je padalo na teret budžeta Srbije. Ta budžetska pozicija, koja je različito nazivana: ‘djeci’, ‘đojlenima’, ‘daire djeci’ ili ‘đojle-egbi’, obično je iznosila deset i više hiljada groša”, navodi Janković u knjizi.
- Đojle znači miljenik, neko ko je drag, mlade ljude za čije izdržavanje je Srbija davala novac u okviru danka, koji je davala Porti, posebno veziru za izdržavanje njegove svite. Ničeg sličnog u hrišćanskim društvima nije bilo. Prosto je bilo nezamislivo da jedan hrišćanski monarh ima svoj harem uopšte, a pogotovo muški harem. To je ogromna razlika između hrišćanstva i islama u ovom periodu - izjavio je Ivan Janković u razgovoru za “Radio slobodna Evropa”.

On u delu "Kata Nesiba i komentari" napominje i da đojlene nipošto ne treba mešati sa evnusima koji su takođe finasirani od države "samo kroz druge budžetske stavke".
O mladićima u tadašnjem Beogradu koji su zarađivali tako što su pružali seksualne usluge Turcima, u knjizi se navode i neki primeri kao što je slučaj jedne udovice iz Zemuna koja je poslala 1829. godine svog pomalo raspuštenog sina zetu u Beograd da uči trgovinu i bude pod strožim nadzorom. Ona je ubrzo čula da se njen sin Jovan samo sa Turcima druži, da kod njih danju i noću prebiva i pri sebi mnogo novca ima, pa sumnja da su Turci “š njime njihov bezzakoni običaj upotrebili“, te moli gradske vlasti da joj sina u Zemun vrate.
- Ako ste živeli u jednoj varoši, sada govorim o periodu sve do kraja 1830-ih, pa i duže, u kojoj je glavni velikodostojnik imao homoseksualne odnose sa svojim haremom, takoreći javno, ne mislim da su odnosi bili javni, ali njihovo postojanje se nije krilo, to mora da izmeni vašu ideju u nekoj meri. Vi ste onda to kao hrišćani racionalizovali time da je to samo još jedan primer grešnosti i neprihvatljivost islama, kao vere i religije, i mogli ste da gradite čvrst otpor prema takvim praksama - objašnjava Janković za RSE.

Aco.bc33

Šta reći. Hrvate i muslimane jednostavno treba potjerati u Hrvatsku, ograditi ih tamo bodljikavom žicom i ne dozvoljavati im da se miješaju s ljudima. To su zvijeri i zauvijek će ostati zvijeri. Od njih se treba trajno odvojiti jer nisu dobri ni Bogu ni ljudima. Obični biološki otpad. Treba ih čipovati da uvijek znamo gdje su, da ne mogu zlo napraviti.

Odgovor
spasoje.krkanovski

⬆ Volio bi, a? Jebem li ti sve u kuci zivo sto ti se za bravu na vratima hvata. Poslije cu ti jebati sve mrtve sto imas dok obavim posao sa stokom ti od familije. Jebo ti sam sebi mater u subaru, sugo sugavi. Muuurs keru!!!!

Odgovor
Vucic

⬆ Jebem li ti sve u kuci zivo sto ti se za bravu na vratima hvata. Poslije cu ti jebati sve mrtve sto imas dok obavim posao sa stokom ti od familije. Jebo ti sam sebi mater u fesić, sugo sugavi. Muuurs keru!!!!

Odgovor
spasoje.krkanovski

vucicu uvalim ti detetu.