BiH

Obilježena 20. godišnjica od egzodusa Srba iz Sarajeva

Obilježena 20. godišnjica od egzodusa Srba iz Sarajeva
Obilježena 20. godišnjica od egzodusa Srba iz Sarajeva

BRATUNAC - Udruženje raseljenih Srba sarajevske regije iz Bratunca završilo je dvodnevni program obilježavanja 20 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Nastupom glumice Biljane Đurović, koja je izvela monodramu "Nadežda Petrović", u punoj sali bratunačkog Kulturnog centra završen je dvodnevni program evociranja sjećanja na golgotu sarajevskih Srba, koji su nakon odbijenih 36 neprijateljskih ofanziva, morali da napuste odbranjeni zavičaj.

Danas je služen parastos poginulim borcima sa sarajevskog ratišta na bratunačkom groblju, gdje su preneseni posmrtni ostaci 185 boraca, čije su porodice prilikom egzodusa izbjegle u Bratunac i Srebrenicu.

Ovom prilikom okađene su njihove humke, prislužene su svijeće za pokoj duša poginulih i položeno je cvijeće kod centralnog Spomen-krsta.

U foajeu Kulturnog centra predstavljena je dokumentarna foto-izložba o egzodusu sarajevskih Srba koju je priredio Dragan Elčić od fotografija koje je snimio u koloni u kojoj je bio prilikom egzodusa i napuštanja rodnih Hadžića kod Sarajeva.

U okviru obilježavanja ove godišnjice, sinoć je održana akademija pod nazivom "Egzodus suza-egzodus slobode", posvećena izlasku oko 150.000 Srba iz Sarajeva, koji su zarad slobode napustili svoja vjekovna ognjišta.

Nastupila je vokalni solista srpske etno pjesme Svetlana Stević i prikazan je dokumentarni film o sarajevskom egzodusu autora Dragana Elčića pod nazivom "Sarajevski egzodus - tri tačke na mir", a jezivi snimci izmamili su suze oko 300 prisutnih u sali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije