BiH

Objavljena lista najbogatijih zemalja: Ono što je za BiH rast, za druge je stagnacija

Objavljena lista najbogatijih zemalja: Ono što je za BiH rast, za druge je stagnacija
Foto: Ilustracija | Objavljena lista najbogatijih zemalja: Ono što je za BiH rast, za druge je stagnacija

SARAJEVO - Prema najnovijoj listi najbogatijih zemalja, koju je oslanjajući se na podatke MMF-a objavio magazin "Global finance", BiH se nalazi na 96. mjestu, sa BDP-om od 13.513 dolara po glavi stanovnika, a što je daleko od najbogatijih zemalja.

S druge strane, kada je region u pitanju Srbija se nalazi na 85. mjestu sa BDP-om od 16.090 dolara, dok je Hrvatska na 61. mjestu sa BDP-om od 26.216 dolara po glavi stanovnika, a najbolje rangirana u regionu je Slovenija, koja se nalazi na 41. mjestu sa BDP-om od 36.826 dolara.

Kako stoji u izvještaju "Global Financea", standardna metodologija za mjerenje bogatstva date zemlje u odnosu na druge je utvrđivanje prosječnog bogatstva svakog stanovnika u toj zemlji.

Stručnjaci smatraju kako bi bruto društveni proizvod BiH mogao rasti aktiviranjem enormnih prirodnih resursa.

Međutim, dodaju da je u prethodnim godinama došlo do odsustva konkretne i produktivne ekonomske politike, pa stoga ne daju nikakvu nadu da će BDP realno rasti.

Naprotiv, skromna stopa ekonomskog rasta od tri odsto godišnje nije dovoljna za sustizanje zemalja regiona.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kaže za "Nezavisne" kako će BDP u BiH rasti samo statistički, i to po osnovu odlaska stanovništva.

Naveo je da realan osnov za rast BDP-a postoji, a da su jedini razlog zašto BiH nema viši nivo ekonomskog razvoja, životnog standarda i svih ostalih parametara - domaće vlasti.

"Svi ostali faktori mogu se umanjiti, izbjeći ili promijeniti ako imamo odgovornu domaću vlast s produktivnom ekonomskom politikom", zaključuje Gavran.

Komentarišući pomenutu listu, Gavran je istakao da je ona statistički realna, ali da ne predstavlja listu u kojoj je prosječan građanin "najbogatiji", nego je, kako kaže, riječ o jednostavnoj matematičkoj raspodjeli koliko bi se teorijski moglo alocirati od ukupnog BDP-a na svakog građanina.

"Ovo u praksi, naravno, nikada nije slučaj niti je moguće, te su među vodećim državama i mnoge diktature u kojima pojedini vladar ili vladarska porodica i uski krug privilegovanih pojedinaca uživaju u najvećem dijelu ukupnog bogatstva, a tek minimalan dio se u stvari dijeli na većinu stanovništva. Zbog toga i sam napredak na ovoj listi ne mora značiti da bi prosječan građanin države zaista i živio bolje", smatra Gavran.

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, ističe da se kada se govori o BDP-u BiH nalazi na samom evropskom dnu.

"Razlog tome je skromna stopa ekonomskog rasta. Naime, ekonomski rast od tri odsto godišnje nije dovoljan da sustignemo druge zemlje regiona, tako da je naš ekonomski rast u stvari stagnacija", kazao je on.

Hadžić smatra da će, ukoliko se ove tendencije nastave i narednih godina, doći do još masovnijeg iseljavanja stanovništva, jer u ovom trenutku minimalni godišnji rast koji treba BiH je šest odsto.

"S obzirom na razmjere iseljavanja, danas je teško procijeniti koliki je zaista BDP po glavi stanovnika u BiH", pojašnjava Hadžić. Inače, na tronu liste najbogatijih zemalja se nalazi Katar, koji ima BDP po glavi stanovnika od 128.487 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije