BiH

Pratite nas na Google news

Opštini Srebrenica negativno mišljenje revizora

Opštini Srebrenica negativno mišljenje revizora
Foto: Anadolija | Opštini Srebrenica negativno mišljenje revizora
Uroš Vukić

SREBRENICA - Sporno zapošljavanje, kršenje Zakona o javnim nabavkama, isplata grantova bez kriterijuma te ugovaranje neplaniranih poslova, samo su dio razloga zbog kojih je opština Srebrenica dobila negativno mišljenje revizora.

U izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora, između ostalog, navodi se i to da prilikom dodjele sredstava za kulturna dešavanja, vjerske zajednice, pomoći za afirmaciju porodica nisu uspostavljeni kriterijumi.

"Dio korisnika subvencija i grantova nije dostavljao informaciju o utrošenim sredstvima, dio dostavljenih informacija nema dokumentaciju o utrošenim sredstvima, a od strane opštine nije sprovedena kontrola dodijeljenih sredstava", istakli su revizori.

Kada je riječ o javnim nabavkama, opština Srebrenica za 2019. godinu planirala je nabavke u vrijednosti od 4,8 miliona KM bez PDV-a, s tim da je u to uključena i procijenjena vrijednost bankarskih usluga u iznosu od 2,1 milion KM, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Prema dostavljenim informacijama o realizaciji, opština Srebrenica je u toku 2019. godine sprovela 32 postupka ukupne vrijednosti 1,9 miliona KM.

"Dio planiranih nabavki u vrijednosti od 919.799 KM nije ni pokrenut", naveli su revizori.

Revizori su skrenuli pažnju i na to što je opština Srebrenica još 2017. godine donijela Odluku o visini naknade za prisustvovanje odbornika sjednicama Skupštine opštine, što praktično znači da svaki odbornik pored naknade koju ima dobije i 100 KM ako prisustvuje sjednici.

"Odluka nije usaglašena sa odredbama Odluke o visini naknade za vršenje odborničke dužnosti odbornika Skupštine opštine od 28. decembra 2016. godine i Zakonom o lokalnoj samoupravi", istakli su revizori.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije