BiH

Orden Republike Srpske za VMA i Đokovića

Orden Republike Srpske za VMA i Đokovića
Orden Republike Srpske za VMA i Đokovića

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, povodom Dana i krsne slave Srpske - Svetog arhiđakona Stefana, odlikovao Ordenom Republike Srpske Vojno-medicinsku akademiju (VMA) iz Beograda i srpskog tenisera Novaka Đokovića.

U ime VMA orden je primio načelnik ove ustanove general Marijan Novaković, dok će Đokoviću priznanje biti uručeno naknadno.

Dodik je Ordenom zastave Republike Srpske odlikovao ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksandra Bocan-Harčenka, kao i dekana katedre za nuklearni inženjering pri američkom državnom univerzitetu Berkli, Jasminu Vujić, i članicu srpskog kokusa u Kongresu SAD, Melisu Bin. Njima će orden biti uručen naknadno.

Ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovani su Helikopterski servis Srpske, Srđan Aleksić posthumno i, takođe, posthumno Mišo Miholjčić, odbornik Skupštine opštine Srbac i bivši poslanik Narodne skupštine Srpske.

Predsjednik Republike je Ordenom Njegoša Prvog reda odlikovao protonamjesnika Slobodana Aničića.

Ordenom Krsta milosrđa predsjednik Dodik je odlikovao onkologa Gordanu Malčić-Kecman i posthumno Jelenu Trikić, zvanu "Majka hrabrost".

Predsjednik Republike Srpske je Milorada Arlova odlikovao Medaljom zasluga za narod.

Dodik je u obraćanju istakao da su se odlikovani u prošloj godini istakli radom i zalaganjem na poboljšanju života u Srpskoj.

On je naglasio da je čast primiti orden, ali da je isto tako čast i dodijeliti ovo priznanje, poželivši odlikovanima da časno nose ordenje.

"Republika Srpska je jaka i stabilna i ima odgovornost prema ljudima koji daju doprinos njenoj stabilnosti", naglasio je Dodik i izrazio uvjerenost da postoji još veliki broj pojedinaca i institucija koje zaslužuju odlikovanja.

Dodik je istakao da Srpska i na ovaj način slavi i obilježava svoj dan i dokazuje svoje dostojanstvo i snagu, institucionalno jačanje.

"Srpska je stabilna politički i institucionalno, funkcionalna bez imalo zastoja. Ona je, kao i cijeli region, suočena sa izazovima ekonomske prirode", naveo je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska "rođena" u teškim vremenima raspada Jugoslavije, kao odraz volje srpskog naroda sa političkim rukovodstvom tog vremena, koje je bilo usmjereno na stvaranje Srpske kao jedinog odgovora na izazove koji su dolazili za očuvanje nacionalnog postojanja.

Načelnik VMA Marijan Novaković naglasio je da je ovaj orden priznanje svim zaposlenim u ovoj ustanovi, Ministarstvu odbrane, Ministarstvu zdravlja Srbije, kao i svima koji podržavaju i pomažu da VMA postigne svoj krajnji i osnovni cilj - pružanje najbolje moguće zdravstvene usluge svakom oboljelom i povrijeđenom.

"Danas je velika čast biti u Srpskoj, u Banjaluci. Sa velikim ponosom i odgovornošću primam ovo odlikovanje u ime svih bivših i sadašnjih zaposlenih na VMA. Zahvaljujem predsjedniku Dodiku na ukazanoj časti", rekao je Novaković.

Prema njegovim riječima, veze između Republike Srpske i Srbije su prirodne i neraskidive veze srpskog naroda sa dvije strane Drine i one mogu biti primjer humanosti i povezanosti za sve narode i ljude dobre volje, bez obzira na nacionalnu i teritorijalnu pripadnost.

Ruski ambasador u BiH Bocan-Harčenko naglasio je da ovaj orden, uz veliko priznanje i čast, znači i zajednički napor u razvoju bilateralnih odnosa, saradnje i veza između Srpske i Rusije, koje "imaju veliku prošlost i budućnost".

Prema njegovim riječima, ovo je još jedan znak da su međusobni odnosi sve trajniji i sadržajniji.

Milorad Arlov, koga je predsjednik odlikovao Medaljom zasluga za narod, rekao je Srni da to, za njega, najznačajnije priznanje posvećuje srpskoj djeci i svim Srbima Kosmeta.

"Izuzetno mi je žao što delegacija Srba sa Kosmeta, mada pozvana, ne može biti danas u Banjaluci da zajedno sa njima podijelim ovaj za mene značajan dan. Oni ne mogu doći, jer moraju biti uz svoj narod, povodom božićnjeg sramnog hapšenja Srba u Gračanici", naglasio je Arlov.

Dodik je posthumno odlikovao Srđana Aleksića Ordenom časti sa zlatnim zracima, koji je primio njegov otac Rade Aleksić, istakavši da orden smatra kao priznanje svim dobrim ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije