BiH

Parlament BiH: Naći način da se održavaju sjednice

Parlament BiH: Naći način da se održavaju sjednice
Foto: Arhiva | Parlament BiH: Naći način da sem održavaju sjednice

SARAJEVO – U zgradi Parlamentarne skupštine BiH postoji sala kapaciteta 400 mjesta u kojoj se smještaj 42 poslanika može organizovati, a da se zadovolje svi emidemiološko-higijenski standardi kaže za "Nezavisne" Dženan Đonlagić, šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu BiH i član grupe poslanika okupljenih oko neformalnog Kluba za evropske integracije i bezbjednosna pitanja koji je u četvrtak pozvao oba kolegija Parlamenta BiH da što prije zakažu sjednice.

"S druge strane, dovoljno je i prisustvo manjeg broja zastupnika gdje se odluke mogu donijeti i sa 20 i manje glasova, tako da se ne bi prekršila niti odluka Kriznog štaba KS o zabrani okupljanja 20 i više ljudi. No, svakako se postavlja i pitanje da li je zasjedanje najvišeg zakonodavnog organa u državi okupljanje, ili ustavna obaveza s ciljem donošenja potrebnih mjera u cilju upravo prevencije širenja zaraze uzrokovane COVID-19", kaže Đonlagić.

Klub za evropske integracije i bezbjednosna pitanja čine poslanici Saša Magazinović, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Aida Baručija, Edita Đapo, Dženan Đonlagić, Lazar Prodanović, Mirjana Marinković Lepić i Branislav Borenović. Provjeriti kakve su šanse da do toga dođe.

Denis Zvizdić (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma BiH za "Nezavisne" kaže da sjednica ovog doma treba biti  sazvana i održana čim Krizni štab promijeni odluku ili napravi izuzetak za parlamentarna zasjedanja, a u vezi sa naredbom o zabrani okupljanja više od 20 osoba u FBiH.

Na pitanje da li je kao predsjedavajući već zatražio od Kriznog štaba da iz ove naredbe izume parlament, Zvizdić je rekao da je to već zatražio i da se odnosi na sva zasjedanja.

Nebojša Radmanović (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH rekao je ranije da su članovi Kolegija ovog doma u stalnom kontaktu i da pokušavaju naći način da organizuju održavanje sjednice parlamenta, ali da još nisu našli rješenje.

"Nas troje smo u stalnom kontaktu i razmatramo mogućnost za održavanje sjednice i koje mjere treba preduzeti povodom novonastale situacije. Nismo došli do konačnih rješenja jer je teško sazvati sjednicu, nije jednostavno napraviti onlajn sjednicu Predstavničkog doma", rekao je Radmanović.

Radmanović je istakao da Kolegij može da se konsultuje i održi onlajn sjednicu, ali za održavanje sjednice Predstavničkog doma to nije jednostavno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije