BiH

Patrijarh Kiril nagradio Dodika za promociju hrišćanskih vrijednosti

Patrijarh Kiril nagradio Dodika za promociju hrišćanskih vrijednosti
Patrijarh Kiril nagradio Dodika za promociju hrišćanskih vrijednosti

MOSKVA - Njegova svetost patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril uručio je danas u Moskvi predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku odlikovanje Fonda jedinstva pravoslavnih naroda, za istaknutu djelatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i unapređenje i jačanje hrišćanskih vrijednosti u društvu.

"Ovo dragocjeno priznanje daje mi nadu da ćemo zajedno, u miru i slozi, u borbi za napredak i dobro ljudi i naroda, sačuvati slobodu i dostojanstvo koji su veoma važni", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je u obraćanju istakao da je veoma počastvovan ovim priznanjem, koje se dodjeljuje u koordinaciji Ruske pravoslavne crkve i Kabineta predsjednika Rusije.

"Naš Bog je Bog slobode. Naša vjera u takvog Boga načinila je od nas slobodarske narode. Sve što se događa posljednjih godina u Rusiji, a što svaki čovjek u Republici Srpskoj pažljivo prati, je povratak dostojanstva", poručio je, između ostalog, Dodik.

On je naglasio da Rusija pomaže Republici Srpskoj i da joj je pomagala kad je bilo nateže, ne samo moralno, nego i materijalno, što narod Srpske obavezuje na vječnu zahvalnost i ljubav, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Patrijarh Kiril je ovo priznanje predsjedniku Srpske uručio na svečanosti koja je održana u sali crkvenih savjeta Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi.

Dodik sačuvao Srpsku uprkos pritiscima Zapada

Odlikovanje Fonda jedinstva pravoslavnih naroda dodijeljeno je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, jer je bez obzira na pritiske Zapada uspio da sačuva Republiku Srpsku i da zaustavi proces njenog ukidanja, saopšteno je iz Međunarodnog društvenog Fonda jedinstva pravoslavnih naroda (FEPN).

"Republika Srpska predstavlja jedinu zakonsku mogućnost da se osigura bezbjednost Srba zapadno od Drine, koja ih dijeli, ili tačnije spaja, sa maticom Srbijom", navodi se u tekstu.

U tekstu se ističe da Dodik pridaje veoma važnu ulogu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao najznačajnijoj za identitet Srba, a takođe mnogo radi na zaštiti pravoslavlja u Republici i među cijelim srpskim etnosom na jačanju pravoslavnog jedinstva u svijetu.

Stabilni odnosi sa Rusijom su prioritet u spoljnoj Dodikovoj politici, zato on čini sve da učvrsti pravoslavne srpsko-ruske veze, naglašava se u tekstu.

Priznanje, koje nosi naziv blaženopočivšeg patrijarha ruskog Aleksija Drugog, uručio je ruski patrijarh Kiril i predsjednik Fonda Valerij Aleksejev, nakon čega je održan koncert uz učešće poznatih ruskih folklornih društava i solista moskovskih teatara.

Ova 14. po redu ceremonija uručenja ovog priznanja, koje se dodjeljuje za istaknutu djelatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda, za jačanje i promovisanje hrišćanskih vrijednosti u društvu, održana je u sali kompleksa hrama Hrista Spasitelja u Moskvi.

Dobitnici nagrade su  i predstavnici bratstva pravoslavne omladine u Poljskoj, koja igra ogromnu ulogu u razvoju odnosa između cijele pravoslavne omladine u svijetu.

Nagrade Fonda jedinstva pravoslavnih naroda se svake godine dodjeljuju šefovima država, vlada i parlamenata, poglavarima pravoslavnih crkava, poznatim javnim ličnostima i kulturnim djelatnicima.

Od 2009. godine nagrada nosi ime patrijarha Aleksija Drugog, koji je bio pokrovitelj ovog fonda, a sada Fond radi pod pokroviteljstvom ruskog patrijarha Kirila.

Među dobitnicima ovog priznanja su i predsjednici Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, Grčke, Estonije, Bugarske, Jermenije, Kipra, kao i poglavar Srpske pravoslavne crkve, Bugarske pravoslavne crkve, srpski teniser Novak Đoković, režiser Emir Kusturica i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije